Кметът на Търговище представи наградата „Екообщина 2016“

Кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров представи във вторник пред журналисти наградата „Екообщина 2016”, която получи по време на церемония в рамките на Годишната среща на местните власти на 7.10.2016 година.  Наградата бе връчена от  министъра на околната среда Ивелина Василева, съобщават от местната администрация.

Община Търговище бе отличена в категорията „Устойчиво управление на отпадъците” за градове над 10 000 жители. Конкурсът бе организиран от Посолството на  Франция в България в партньорство с министерствата на околната среда и регионалното развитие.

За участие в конкурса Общината Търговище кандидатства, като подаде подробна информация за начините, по които управлява отпадъците, включително  за  изградената система за сепариране и предаване за рециклиране на значителна част от отпадъците. Резултатът, който е постигнат  е, че  над 36% от общинските отпадъци се предават за оползотворяване, намалявайки депонираните количества.

По време на пресконференцията  кметът д-р Димитров подчерта, че: „Ангажираността на Общината за създаването на добрата практика, последователното и неотклонно спазване на стандартите й, с цел устойчиво развитие, се случва в партньорство с бизнеса и местната общност“. Той изтъкна, че Търговище е една от четирите общини в страната, които постигнаха заложената цел до началото на 2016 година, минимум 25%  от общото тегло отпадъци да се предават за подготовка за повторна употреба и рециклиране. На това основание през тази година Общината плаща наполовина по-малко отчисления към Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите. Освободеният ресурс позволява да бъдат насочени средства към нови площадки и съоръжение за третиране на отпадъците, допълват от администрацията.

Общинското ръководство положи сериозни усилия да намали количествата, които влизат в регионалното сметище. Постигнати са добри резултати,    но ресурсът на депото е пред изчерпване. Той е разчетен до 2018г., припомнят от Общината По този повод  в Албена д-р Димитров  е  поставил проблема за липсата на финансиране за депото за битови отпадъци. Заедно с кмета на Попово д-р Людмил Веселинов ще търсят съдействие  за осигуряване  на  над 5,6 млн. лв. за изграждане на нова клетка, за чието изграждане са нужни поне 18 месеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони