Кметът на Шарково: Хората в селото са отчаяни

Преди дни животновъди блокираха пътя от разклона на гр. Болярово за селата Шарково, Воден, Крайново и Странджа, но това не спаси животните им.

Очаква се днес да бъдат изплатени обезщетенията на стопаните от селата Крайново и Странджа, а в началото на следващата седмица това да стане и в село Шарково. В четвъртък беше потвърдено, че всички животни в Шарково ще бъдат умъртвени. От стадото в Болярово, за което има съмнение за чума, ще бъдат взети повторни проби.

Пред БНР кметът на село Шарково Иван Апостолов обясни каква е обстановката в селото: Хората в Шарково са отчаяни. Все още има хора, които стачкуват при баба Дора. Има напрежение в селото. Хората не са доволни, защото карантината се увеличава. 1540 животни са умъртвени и предстои около 200 животни да бъдат евтаназирани. Дезинфекцията е извършена почти на всички стопанства. Все още остава стопанството на баба Дора.

Днес парламентът ще изслуша министрите на земеделието и на вътрешните работи Румен Порожанов и Валентин Радев за ситуацията с разпространението на чумата по дребния преживен добитък в Ямболско и Бургаско.

Междувременно земеделският бранш недоволства от уволнението на директора на Дирекция "Директни плащания" в агроведомството - Георги Праматаров. Праматаров беше освободен след среща на протестиращи овцевъди с премиера Бойко Борисов. 22 браншови организации изпратиха открито писмо до премиера с искане това решение да бъде отменено. Земеделците реагираха остро на политизирането на протестите и предупредиха, че отстраняването на експерти ще доведе до сериозни кризи в сектора.

Раздорите между браншовите организации в земеделието не са от вчера, когато става въпрос за пари и интереси, но случаят е по-особен, смята Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители: Получи се нещо адски неприятно. Вместо да се концентрираме и да се справим с това много сериозно заболяване, което много бързо може да се разпространи и да пламне в цялата страна, колегите на базата на нещастието на хората, чиито животни са избити, поискаха оставки, направиха протест по време на чумата.

Председателят на Асоциацията на зърнопроизвдоителите Костадин Костадинов също не доумява какво се случи на протеста на овцевъдите: Те направиха нещо, което и сами не разбират.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България