Кметът на Шумен откри три спортни обекта

Планират надлез да свързва стадиона с "Практикер"

Кметът на Шумен Любомир Христов откри днес ново тренировъчно игрище и спортна зала към стадион "Панайот Волов", също и обновената зала „Плиска“, неремонтирана от четири десетилетия. Трите обекта бяха превзети още сутринта от спортните клубове по волейбол, карате, футбол и мажоретките от „Ритмик“.

На път е да се реализира идеята на общинското ръководство за създаване на още един градски център с многофункционално съоръжение, подобно на „Арена Шумен“, където да  тренира футбол и лека атлетика, да бъдат изнасяни концерти и да се организират национални и международни турнири. Над бул. “Симеон Велики” към стадиона ще бъде построен надлез, който ще го свързва с “Практикер” и търговските обекти край него. 

За тренировъчното игрище и за залата над стадиона Общината получи 3 млн. лв. от държавата през 2020 г.

С тяхното изграждане завърши първият етап от работата по проекта за стадиона. „Необходими са още 14 млн. лева и се надявам, че ще получим финансиране, независимо кой управлява страната“, коментира Христов. Предвидено е новият стадион да е с капацитет от близо 13 000 места.

Новото футболно игрище е с размери 45 х75 м и изкуствена тревна настилка, като са монтирани специални оросители, които да позволят използването й и в най-горещите летни дни. Игрището е проектирано с всички необходими пространства, условия и техническо оборудване за провеждане на тренировки по футбол. На югоизточната страна са разположени 2 трибуни с общо 205 места, от които 4 за хора с увреждания. Има и 37 паркоместа.

Тренировъчната зала е с размери 20/41 м, като общата площ на сградата е 827 кв.м. Има 92 места за зрители, резервни играчи и треньори. Изградени са съблекални за спортистите със самостоятелни санитарни възли и бани, складови помещения, треньорски стаи, кабинети за лекар и физиотерапевт, конферентна зала, фоайе с бар, складови помещения.

„Изграждаме нови спортни съоръжения, но в същото време се стремим занемарени от десетилетия общински обекти да бъдат изцяло обновени или реконструирани. Целта ни е да насочим вниманието на децата към масовия спорт“, каза кметът Любомир Христов.

За първи път от 40 г.  е направен основен ремонт и на голямата зала в спортния комплекс „Плиска“, където спортуват близо 2000 деца. Най-напред се започна с общински средства. Смениха се живачните лампи за осветление, които по време на вечерните тренировки често се гасяха, за да се охлаждат крушките, помнят още спортисти. След това бяха поправени покривите на залите в комплекса и помещенията бяха газифицирани.

Общината защити проект пред Министерството на младежта и спорта за цялостно саниране. Подменена е  подовата настилка, дограмата, ел. инсталацията и осветителните тела, външната мазилка. Изградена е нова вентилационна система. Общо над 1,1 млн.лв. са вложени в ремонта, като половината от тях са собствени средства.

Обновени са прилежащите пространства навън с нови тротоари и градинки. С подкрепата на Общината и участието на частен инвеститор са възстановени и двете открити многофункционални игрища. „Плиска“ е най-голямото, но и най-старо спортно съоръжение в Шумен и за цялостно реновиране са необходими още средства. Кметското ръководство ще търси възможности за осигуряването им както от бюджета, така и от външни източници.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт