Кметът Фандъкова: Поисках от собствениците на „Царските конюшни“ да възстановят всички сгради

Поисках от собствениците на„Царските конюшни“ да възстановят всички сгради на комплекса. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти по повод съдбата на знаковия исторически комплекс от сгради, в центъра на столицата, който бе опожарен в края на юли месец.

Фандъкова уточни, че Столична община няма собственост на територията на комплекса. "Имаме обаче ясната воля да бъде запазено това културно наследство. С плана от 2015 година не се разширява надстрояване и дострояване, а се изисква само запазване, още повече че Министерството на културата вече ги обяви за паметник от местно значение", припомни тя.

Работи се и върху това тези сгради да бъдат обявени за паметник от национално значение, допълни Йорданка Фандъкова. Тя разказа, че е имала доста сериозна кореспонденция със собствениците.

"В момента съм в много тесен контакт с министъра на вътрешните работи, който гарантира, че като собственик на част от изгорялата сграда, предприемат мерки за възстановяване на покрива. Имат нужда от съдействия. Обещала съм им цялото, което е възможно, така че в най-скоро време, в предвид и приближаващият зимен сезон, да бъде покрита сградата и да не допусне нейното разрушаване. След което разбира се тя трябва да бъде напълно възстановена“, обясни още кметът на София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България