Кмет на мъка! Кмет през иглени уши!

Тази трудна и измъчена победа в София не бих я определил като победа. Този резултат е загуба

Кмет на мъка! Кмет през иглени уши! Но май най-точното е „Пиров кмет“. И това няма нищо общо с пир (банкет), защото няма никакви поводи за радост. Тази трудна и измъчена победа в София аз не бих я определил като победа. Този резултат е загуба. За щастие не е разгромна.

Какви са причините, според скромното ми мнение:

1. Високомерието на партиите от местната коалиция, довело до издигане на неподходяща кандидатура. Егото на Борис Бонев, спонсорството на ПП, страхът на ДБ от 2019 г. - всичко това доведе до труден и в крайна сметка грешен избор на кандидат. За съжаление може би нямаше и друг вариант. Борис Бонев се беше запънал той да е кмет и беше категоричен, че няма да подкрепи човек от ДБ (Да, България или ДСБ).

За ПП слуховете са, че Васил Терзиев е един от основните им спонсори и това е изиграло голяма роля за номинацията му. Явно това е повлияло и на Бонев да клекне само на „шеф“ на общинския съвет (да видим дали ще стане). Странно, именно в София, която е тяхната „крепост“, ДБ се снишиха и не смееха да поемат инициатива и отговорност. Предадоха всичко в ръцете на ПП и СС и резултатът е виден.

Погледнете и резултатите в районите - Трайков и Божилов (особено Божилов) бият спокойно от първи тур. И двамата бяха чудесни кандидати за Столичен кмет, но имаха едно петно - член на ДСБ и човек на Реформаторския блок!!! ПП и особено СС допускат отново станалата вече традиционна грешка на т. нар. демократично пространство - всяка нова формация да се смята за честна, чиста и по-знаеща от предните. Това направи ДСБ със СДС, Да, България със ДСБ и сега СС и ПП го правят с ДБ. Идеята че „вие, предните, сте се провалили“, а ние сме нови, честни и по-морални е дълбоко погрешна и вредна. И това се вижда на поредни избори.

Обърнете внимание, че от ПП-ДБ-СС хората с най-политическо поведение са кадрите на ДСБ и вече на Да, България. Това важи и за цялата страна. Спаси София, и Борис Бонев в частност, не разбират от политика. Допускат много грешки и ще бъдат лесно „сготвени“ в този мандат. Те са прекрасни хора, които могат да увлекат маса, да намират кусури, да предлагат някакви решения, но не могат да прокарат решенията си, защото имат едностранчив и на моменти инатлив подход.

ПП живеят във времето, когато спечелиха изборите и все още си мислят, че държат лостовете към властта. Скоро ги чака „челен сблъсък“ с реалността. ДСБ и Да, България по някаква странна причина отстъпиха изцяло инициативата на ПП и СС. Съгласиха се съветниците им (включително и знакови такива) да отидат на задни места, не направиха никаква кампания и като цяло запазиха мълчание през кампанията. Тотална пасивност, която води до обезличаването им и отлива на симпатизанти. Там трябва сериозно да преосмислят поведението си.

2. Неподходящия кандидат - Васил Терзиев е очевидно успешен човек, но не е политик. И според мен ДС-миналото е по-малкият му проблем. По-големият е, че той не е политик. Разсъждава на плоскостта на управление на бизнес (модерен бизнес), но не на политиката. При бизнеса, колкото и да си диалогичен и готин, все пак накрая тежи твоята дума, защото ти си „шефа“. В политиката не е така - тук трябва да убеждаваш другите в правотата си и да успяваш да ги вдъхновяваш и мобилизираш с идеи и действия. Нищо такова не се видя от Терзиев. А то нямаше и как при условие, че досега не беше се занимавал публично с политика. ДС-миналото хич не е за подценяване. И точно тук ДСБ трябваше да се намесят решително. Те познават София прекрасно - явяват се на избори тук от 90-те години и отвътре знаят настроенията и „пуризма“ на софийския център, добре де - жълтите павета. ДС не е нещо в миналото, колкото и да им се иска на много хора.

Липсата на оценка на ДС и работещите в него през 90-те години доведе до това, че раната е все още отворена и като сипеш сол в нея, тя започва отново много да боли и напомня за себе си. И аз съм на мнение, че децата не трябва да носят отговорност за греховете на бащите си, но в политическия живот трябва да се преценяват всички възможни варианти. ДС потеклото не е приемливо. Точка. Поне още едно-две поколения трябва да минат. И това е реалността. Между другото още едно потвърждение за важността на кандидата и неговата личност са резултатите за районни кметове. На балотажа почти навсякъде кандидатите на ПП-ДБ-СС печелят с около 60%. Включително и в Студентски, където независимият кандидат е всъщност бивша номинация на ДБ, неизвестно защо не одобрена за сегашните избори.

3. Липсата на кампания - ПР-те на Терзиев трябва да бъдат уволнени. Бързо. И да не бъдат допускани до нова кампания за поне още два избора. Изключително слаба, пасивна и хаотична кампания. Реактивна, а не проактивна. През цялото време Терзиев и щабът му бягаха след събитията и се мъчеха да им отговарят, Вместо да задават тона в кампанията, да нападат (в добрия смисъл на думата) опонентите и да ги поставят в обяснителен режим, всъщност цялата кампания беше опит да се обясни Терзиев какъв готин бил като човек и шеф и как ДС нямало нищо общо с него. Малко ми приличаше на ученичка, която е хваната да пуши в тоалетната, как се обяснява пред директора и класната си.

4. Приятелският огън - още една типична грешка на „демократичната общност“, която се повтаря редовно и последователно. Този път обаче беше особено яростен. И заради ДС и заради продължаващото високомери на партиите от местната коалиция. Софийските избиратели (всъщност и другите по страната, напр. Пловдив) не са безкритични машинки за пускане на бюлетини.

Предварителната работа със симпатизантите и вслушването в мнението и настроенията им е ключът към успеха. Колкото и да им е неприятно на партийните активисти и водачи, избирателите имат собствено мнение и то винаги трябва да бъде взимано предвид. И все пак приятелският огън в тази кампания трябваше да е по-лек. Тук определена вина носят водачите на мнение в демократичната общност, които от ден първи го играеха обидени и се държаха като ощипани госпожици. Затова внимавах да не пиша по време на тези избори и да внимавам какво внушава писанието ми. Не съм от десните инфлуенсъри, но дори и най-малкото мнение дава своя дан в общия тон.

Сигурно има и още причини, но виждам тези като основни. Те доведоха и до ниската избирателна активност и нежелание на много от софиянци да гласуват. И за следващите избори трябва сериозно да се помисли какво да се прави. И е време ДСБ и „Да, България“ да излязат от нелегалност и отново да почнат да правят политика. На ПП и СС явно към момента не им се удава и имат още да се учат. Защото на софийско и национално ниво старите хиени чакат и са готови да захапят.

А Ваня Григорова - тя не спечели софиянци. Софиянци гласуваха напук.

(От фейсбук)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари