КНСБ против таван на сумите при пенсиониране

От КНСБ се обявиха против ограничаване на колективното трудово договаряне.

Предлагат да дават до 12 заплати

В РВД взимали големи суми

От КНСБ категорично се противопоставят на предложените от депутати от ППДБ промени в Закона за публичните предприятия, които предвиждат да бъде сложен таван от 12 заплати, които може да бъдат давани като обезщетение при пенсиониране от работодател - държавно предприятие.

От КНСБ заявяват, че са категорично против мотивите към законопроекта, където личат антисиндикални послания и директни атаки срещу процеса на колективното трудово договаряне. В мотивите си депутатите посочват, че Кодексът за социално осигуряване предвижда минимално обезщетение от две заплати, а при стаж над 10 години - шест заплати. Но КСО дава възможност в колективен или индивидуален трудов договор да бъдат посочени по-големи суми за обезщетяване при пенсиониране.

В държавното предприятия “Ръководство на въздушното движение” с колективен трудов договор е решено при пенсиониране служителите да взимат обезщетение, определено по формула - последната заплата се умножава по броя на годините стаж в дружеството, а получената сума се увеличава с коефициент. От КНСБ заявяват, че няма да допуснат да бъдат приети законопроекти, насочени срещу изконните трудови и синдикални права, каквото е правото на колективно трудово договаряне.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси