Стоян Мирчев, БСП: Михаил Миков отсъства от кампанията, а сега принизява усилията ни

Пожарите в Австралия унищожили част от имота на Ръсел Кроу

Уволниха пияния шофьор на училищен автобус

Прокуратурата: Няма доказателства за престъпление в сигнала на БОЕЦ срещу Иван Гешев

Как да обясним на блондинка защо звукът от гръмотевицата закъснява

Туск: Великобритания ще стане второстепенен играч след Брекзит

Кметът на Перник: Водният режим, който предлагат от ВиК, може да унищожи цели сектори

Жираф предизвика тежка катастрофа в резерват в ЮАР, загина турист

Мечка нападна и рани ловец край село Търничене

Стрелба в колеж в руския град Благовещенск (ВИДЕО)

Ярък метеор освети небето над няколко американски щата (ВИДЕО)

Арктически студ скова големи части от САЩ

Facebook изтрил 5,4 млрд. фалшиви профила тази година

Тръмп пред Ердоган: Европа трябва да плаща повече за сирийските бежанци

Емил Нешев, ПСС: Предстои транспортиране на тялото на загиналата в Рила жена

Княз Александър Трубецкой пред „Труд“: Руският народ не е готов за монархия

Руският войник и българският опълченец извоюваха освобождението на България
В навечерието на 140-годишнината от Освобождението на България от турско робство „Труд“ разговаря с княз Александър Трубецкой, който бе на обиколка у нас по повод юбилея. Потърсихме мнението му за перспективите на двустранните отношения между Москва и София, за бъдещето на френско-руските връзки, за ролята на руската емиграция днес и за анексирания Крим. Княз Трубецкой сподели и вижданията си за влиянието на историята върху днешните политически събития.

– Г-н Трубецкой, какъв е поводът за Вашата визита в България?
– Дойдох тук по молба на асоциацията за руско историческо просвещение „Двуглав орел“. Неин ръководител е небезизвестният в България Леонид Решетников. Като член на тази организация г-н Решетников ме помоли да оглавя делегация в България, в която влизат още двама историци. Потомък съм на руски емигранти, които са напуснали страната след революцията и винаги съм се увличал от историята.
Разбира се, тук сме и по покана на г-н Румен Петков, който е член на Инициативния комитет за отбелязване 140-годишнината от Освобождението на Плевен от турско робство Имахме и среща с експрезидента Георги Първанов.

– Срещаме се в София, но визитата Ви включи и други български градове.
– Да. Бяхме в най-главните от исторически точки, свързани със 140-годишнината от войните на Балканите. Четохме доклади в Стара Загора. Разбира се, бяхме на Шипка. Посетихме и Ловеч, и Плевен, където имахме голяма конференция с участието на кмета Георг Спартански и на областния управител. Нашата цел бе да говорим за събитията отпреди 140 г. – история, която сближава в най-различни аспекти България и Русия. Неслучайно в България има над 400 паметници и гробници на войници, които са участвали в тази война и е много важно те да бъдат съхранени. Обиколихме много от тях и се срещнахме с хора, за които тази памет за общата история е изключително важна.

– С какво е важна?
– Защото често става така, че в хода на политиката отношенията се влошават. А добрите спомени от историята винаги свързват хората и дори насочват и направляват политиката. Мога да ви дам и скорошен пример. Във Франция неотдавна започнаха отбелязването на 300-годишнина от началото на дипломатическите отношения с Русия, които започват с визита на император Петър I в Париж. По този случай във Версай бе открита изложба и тя се превърна в повод новият президент Еманюел Макрон да покани руския си колега Владимир Путин. В последно време отношенията между Франция и Русия не са особено добри, но ето историята помогна за възобновяване на дипломацията.

– Идвате от среща с българския вицепрезидент Илияна Йотова. Какви теми обсъдихте с нея?
– Разказах на г-жа Йотова за нашите инициативи тук – за конференциите в Стара Загора и в Плевен, за срещите ни. За мен е важно хората и по-специално младежите да се заинтересуват от собствената си история, която много често е забравена. Посещавам България в последните 20 години. Бях тук на 120-годишнината и на 130-годишнината от Освобождението.

– Както казахте вече, следващата година имаме юбилей – 140 г. от Освобождението на България. Смятате ли, че тази годишнина може да даде тласък за възобновяване на добрите отношения и връзки между България и Русия?
– Много ми се иска и много се надявам на това. Вече дадох за пример френско-руската годишнина, която помогна за възобновяване на отношенията между Русия и Франция. Юбилеят догодина е най-добрият начин да привлечем вашите и нашите власти да се срещнат и да обновят отношенията си. Във всичките си разговори тук почувствах, че всички искат и се стремят към това.

– А смятате ли, че руският президент Владимир Путин ще откликне на поканата да дойде у нас догодина?
– Ами най-добре го попитайте него. Лично аз смятам, че ако има такава възможност, това ще бъде много добре.

– Тази седмица бе публикуван рейтинг на най-изтъкнатите личности от всички епохи и народи и руснаците поставиха на челната позиция Йосиф Сталин. Вие кого бихте сложили на първо място?
– Това ме възмущава много. При управлението на Сталин избухва Втората световна война и му приписват победата в нея. Сталин никого не е победил, победата бе извоювана от руския народ. Същото се отнася и за събитията в България през 1877-1878 г. Генералите тогава не са били на особено високо ниво, победата е спечелена от руския войник и от българския опълченец, които са компенсирали понякога неопитното началство. Сталин се използва сега, тъй че все едно получава алиби и всички забравят, че той е много отрицателна фигура от руската история.

– И все пак кого бихте поставили на първо място в подобен рейтинг?
– Не искам да се впускам в дълбоката история и от руснаците бих поставил не толкова познатия, макар и известен, цар Александър III, управлявал от 1881 до 1894 г. Малко хора знаят неговите постижения, но това е единственото царство, в което не е имало нито една война. В този период не е имало нито една война, тогава дипломацията е била по-силна. Не можем да кажем, че Александър III не е знаел какво е война. Той е участвал в Руско-турската война (1877-1878) и дори се отличава в нея с един стратегически маньовър. Но неговата политика му позволява да царува без войни. Така че той е моят избор.

– Днес Русия продължава да търси своята национална идея и позициониране в света? Възможно ли е да се завърне към монархията?
– Лично аз съм убеден монархист. Смятам, че тази система позволява на страните да създадат постоянност. Кралят или царят може да е добър, лош или по средата, но има постоянност. Най-добрият вариант е конституционна монархия, която да бъде гаранция за порядъчност в държавността. Но за да се завърне Русия към монархията, трябва да има консенсус. Самият народ трябва да бъде готов за това.

– А руският народ готов ли е за подобна крачка?
– Не съм уверен. Както България не беше готова, когато царят стана министър-председател, но след това нищо не се получи. Просто народът й не беше готов. Иска ми се Русия да бъде монархия, но не смятам, че това може да се случи в обозримо бъдеще.

– Преди президентските избори във Франция казахте, че ще дадете гласа си за Марин льо Пен. Защо не симпатизирате на Еманюел Макрон, който победи на вота?
– През април и май имахме два тура. На първия гласувах за Франсоа Фийон (кандидата на умерената десница – б.р.). Когато той загуби, на втория тур гласувах за Марин льо Пен, но не толкова за самата нея, колкото за човека, която тя представяше за свой бъдещ премиер – Никола Дюпон-Енян. С него съм се срещал и много ми импонира. И смятам, че ако той бе станал премиер, това щеше да е много добре за Франция.

– А как ще се развиват отношенията между Русия и Франция, след като Льо Пен загуби и Макрон стана президент?
– След тази първа среща на Путин с Макрон във Версай има известно затопляне. Това ще стане с помощта на френско-руска комисия, върху която в момента се работи.

– С какво ще се занимава тази комисия?
– Засега знам малко подробности. Тя ще привлече както политици, така и обществени личности, които ще работят по подобряване на отношенията. Да, президентите се срещнаха, но французите, както и всички европейски страни, решиха да удължат санкциите срещу Русия с една година.

– В тази връзка бих искал да Ви попитам за посещението в Крим в началото на юни. Президентът Макрон тъкмо заяви, че Париж няма да признава полуострова за руски.
– Това е глупаво. Моето лично убеждение, че това е заявено под натиск от другата страна на Атлантическия океан – от американска страна. Докато бях в Крим, забелязах, че са се появили много представителства на различни фирми.

– Западни компании?
– Да. Има супермаркет „Метро“, представителства на всички големи автомобилни компании, като например „Мерцедес“. А едновременно с това не признават Крим за руски. Това е неразбираемо за мен. Въпросът за Крим трябва да бъде приключен, както и казах на конгреса, в който участвах там.

– Роден сте в Париж и живеете във Франция. Как според Вас Русия трябва да използва потенциала на живеещите в чужбина руснаци?
– Всъщност в момента живея в самолета от Франция до Русия и обратно. Шегувам се, разбира се, но действително в рамките на XX в., започвайки от различни събития, като революцията от 1917 г., много руски емигранти се заселиха в целия свят. В момента русофоните – хората, които знаят руски език и не са задължително русофили, са около 30 млн. души. Това са тези, които живеят извън Русия, но знаят руския език и познават руската култура. Сред тях има и русофоби, естествено. Колкото до мен, аз съм потомък на руски емигранти. Те напускат страната с дълбока ненавист към съветския режим и комунизма, но запазват дълбоки чувства на патриотизъм. И хора като тях създават училища, театри и много други неща в света. Руският поет Иван Бунин, който също е бил емигрант, много добре описва този феномен. „Не сме изгнаници, а сме посланици“, пише той.

– Споделяте ли това виждане?
– Точно така. Ние сме посланици на Русия, там където се намираме. Ние можем да пропагандираме културата, православната вяра, въпреки че сме и мишена на русофобията.

– Служил сте във френската армия, но сте отказал да станете офицер в нея.
– Да, казвал съм това в едно от ранните си интервюта. Възпитан съм от родителите си в дълбока любов към Русия, но и в уважение към Франция. Баща ми винаги ми е казвал: „Родил си се във Франция и тя е твоята родина – дословно, мястото, на което си се родил. Но отечеството – земята на отците ти, е Русия“. Тогава имаше Студена война, която можеше да прерасне и в реални бойни действия. В Трета световна война. Слава богу, това не се случи. Когато бях във френската армия, ми е хрумвало, че в случай на избухване на война, можеше да се окажа в ситуация, в която да се изправя срещу руски войници. Затова и не се съгласих на унтерофицерска подготовка. Казармата беше задължителна и аз просто изпълних дълга си към моята родина Франция.

Нашият гост
Княз Александър Трубецкой е роден на 14 март 1947 г. в Париж в семейство, което води корените си от княз Гедимин Литовски. Баща му – княз Александър Трубецкой, е офицер от руската имперска гвардия и един от многото свои сънародници, които напускат страната след октомврийската революция през 1917 г. В чужбина се запознава и със съпругата си княгиня Александра Голицина.
Запален историк, до април т.г. княз Трубецкой бе президент на асоциацията “Франко-руски диалог”, а днес е част от асоциацията за руско историческо просвещение “Двуглав орел”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (19)

 1. Русия загуби България но не и желанието да си я върне. Понеже сме в НАТО Путин просто не може да прати войски. За това на ход е план Б – Превземане на България от вътре. Через русифицирането и. За целтта се използват всекакви руснаци. Като този. Асоцияция Двуглав орел (Мутант от Чернобил)?! Разнознавачи като Рещников (Който посочи Радев за президент), боклуци като Румен Петков, Волгин (Който Радев иска да прати в медийния регулатор) и още знайни и незнайни предатели които ще усвоят кремалските грандове преследвайки целтта да направят Русия приемлива в главите на останалата 70% част от нашенеца които не са русифицирани по времето на колониялния преиод от 44-та до сега. Русия, кат държава няма нормална притегателна сила защото не предлага нищо освен смърт, деспотизъм и мизерия. За това защо не обичаме руския народ? Той е велик и невинен. Ако че от него излизат всички ваарвари които са управлявали степната империя. Руснакът знае че българина лесно се лъже. Освен това руснакът си е поготвил домашното. От 4 века БПЦ (Или това което е останало от нея) е под руски контрол, ние учихме руската история на България 45 години та и до днес, голяма част от медиите са под руско влияние (ПЛЕВНЕЛИЕВ, Митов и Ненков бяха ликвидирани от руската преса у нас). Държавата е руска – полицията не пази а подпомага престъпността 9както в Русия), малцинствата са оствени да си правят каквот искат(както в Русия), службите не работят (Работят за Русия), съда се контролира от руския човек Доган, администрцията наказва а не обслужва… Мачът май изглежда загубен за България? Нали?

  1. Много си прав. За жалост е истина. Превзимат ни отвътре.

   1. Извади си джърбила от задника и ще ти отмине това усещане.

  2. Съгласен съм с теб. Рядко има коментар по-добър от статията. В случая смятам, че е така. Без думи просто.

   1. Олихофрените се намирисвате. Я кажи и ти ли си бил доносник ( щот от отрепка кат теб до доносник стъпката е малка)?!

  3. Ба, колко болни мозъци виреят на бг територията. За бедите на България са виновни продажниците, които се кланят на запад. А от отношенията си с Русия България само е спечелила маймуни миризливи.

  4. Пич, че плевнелиев беше партиец, лъжец и олихофрен е всеизвестно. Никой не е тръгвал лично да се разправя с (официално) „магарето на боко“. Сега става ясно, че ти си по голям олихофрен и от него. Кажи сега и доносник на дс ли си бил?!

 2. Brawо, много верни коментарии. Има истински хора тук

 3. ZZARSSTVO BALGARIA i TARNOVSSKATA KONSSTITUZZIA … SSAEDINENIETO PRAVI SSILATA …….

 4. Руският народ се е преситил от монархията,довела до катастрофата през 1905 г. в Руско-японската война,а Първата световна война е преляла чашата на търпението му.Небъдна работа е да поиска в обозримо бъдеще каквато и да е монархия.

 5. СТОЯ ТВЪРДО ЗАД НАПИСНОТО ОТ WATMARK )))))) А ТОЗИ ГОСПОДИН ,НАСЛЕДНИК НА ТЕЗИ ДОСТОЙНИ РУСНЦИ,КОИТО БОЛШЕНИКИТЕ КЛАХА КАТО ПРАСЕТА ПРАВИ ПОТРЕСВАЩО ВПЕЧАТЛЕНИЕ С ПОВЕДЕНИЕТО СИ ??? СЕГА МЕТЕ ПО ПЪТИЩАТА НА РУСКАТА ЕКСПАНЗИЯ И Е .ПРИМЕР ЗА КЛАСОВ ПРЕДАТЕЛ .ПФУЙЙЙЙ……
  И ОТНОВО ИЗПЛУВА ДИНОЗАВЪРА. РЕШЕТНИКОВ ……..

  1. Пий си хаповете и иди на лекар. Може и агент на дс да станеш. Те олихофрените в това намирате утеха.

 6. И любимия му руски цар е Александър III, който спокойно може да се нарече българомразец.(Прочетете само книгите на Симеон Радев, за да научите десетките мръсотии, които е направил на новата българска държава.)

  1. Аз без да чета видях какво направиха вашингтон и брюксел…

 7. България никога не е влошавала отношенията си с Русия, никога не е правила нищо против Русия. Русия е тази, която истерично смята България за своя собственост, Русия е тази, която прави в България атентати, диверсии и покварява българските политици. Руският народ е невинен, наивен и затова е зъл и безпощаден към всеки, когото неговите сатрапи му посочат.

  1. Те от съвета на европата и вашингтон са съвсем различни.

 8. Този княз очевидно е преминал на служба при цар Валодя фон падпалковник Путин с какъв чин обаче, сигурно само царь Валодя Первый знае.

 9. До тук коментари са писали само болни мозъци, които се напъват напразно. Кажете на шефа си от краварника на Козяк, че файда от неговите напъни и тези, на които плаща са безсмислени. Краварите никога няма да владеят тази територия както им се ще, както го правят с други народи. Даже ще бъдат жестоко разочаровани и ще съжаляват, че напразно са хвърлили толкова време и пари. А техните подлоги сред българския народ ще бъдат изтребени, за да не вирее това зло повече. СВИКНЕТЕ С МИСЪЛТА, ЧЕ САЩ И СЪЮЗНИЦИТЕ И СА БУТАФОРИЯ, КОЯТО ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ БЕЗСЛАВНО И ПОЗОРНО.

 10. СТРАХИЛ Е ТОЧЕН И НААПИСАНОТО Е ПРАВО В ДЕСЯТКАТА !!!!!
  КОЛКОТО СЕ ОТНАСЯ ДО ВЕЛИМИР,ТО ЯВНО ТОЙ СЕ ГОТВИ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВИНСКИЯ ИНТЕРНАЦИОНАЛ;!!!! НА ТОЗИ ТЕРЕН ТОЙ Е НЕПОБЕДИМ -САМО МАЛКО ДА НАМАЛИ МИРИЗМИТЕ …….ИНАЧЕ СИ ПЕЧЕЛИ ПАРИТЕ АКУРАТНО.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.