„Коварство и любов“ от доайена Асен Шопов

Христо Шопов на сцената на Народния.

90-годишният режисьор с премиера в Народния театър

Представя своята версия на пиесата, заемаща важно място в творческия му път

На Голяма сцена на 11 и 12 ноември

На 11 и 12 ноември от 19:00 ч. на Голяма сцена ще бъде третата премиера за настоящия театрален сезон в Народния театър “Иван Вазов” - “Коварство и любов” oт Фридрих Шилер на доайена на българската режисура Асен Шопов, който тази година навърши 90 г.

Асен Шопов ще ни представи своята режисьорска версия на пиесата, заемаща централно място в творческия му път. На сцената на Народния театър пиесата “Коварство и любов” ще бъде поставена за седми път - първата постановка е още през 1905 г., режисирана от Иван Попов.

“Коварство и любов” е пиеса за любов и смърт, за чест и дълг, за истина и лъжа, за дворцови интриги и подмолни коварства, за съдбата на обикновения човек, неволно замесен в тях, за силата на държавата и силата на любовта. А също и за музиката и изкуството, за изпитанията по пътя към верността и за въпросите, занимаващи съвременния човек.

“Коварство и любов” е пиеса за любов и смърт, за чест и дълг.

В спектакъла участват Христо Шопов, Валентин Ганев, който е и асистент-режисьор, Аня Пенчева, Павел Иванов, Евгени Будинов, Александра Василева, Владислава Николова, Веселин Мезеклиев, Любомир Петкашев и Жаклин Даскалова. Драматург на постановката е д-р Светлана Панчева, сценограф е Асен Шопов, звукът е на Слав Бистрев, а автор на костюмите е Цвета Маринова. След двете премиерни дати, до края на годината публиката може да гледа спектакъла “Коварство и любов” на 21 ноември, на 1 и 17 декември.

Четвъртата премиера на първата ни сцена ще бъде моноспектакъла на Христо Мутафчиев “Боже мой” ще бъде на 21 ноември на Камерна сцена. Режисурата и звуковата картина са на Стоян Радев, а текстът е вдъхновен от романа “Жажда” на белгийската писателка Амели Нотомб и е написан специално за Христо Мутафчиев от Теа Денолюбова. Драматург на спектакъла е Мирела Иванова, а художник - Елица Георгиева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства