Кога „Пешката става царица”?

Това не е нововъведение в шахмата, а интерпретация чрез инструментите на изящното изкуство. За визуалните послания на художничката Анжела Минкова ще научите повече, ако посетите изложбата живопис, която ще бъде открита на 11 февруари в Музей-галерия „Анел” – София. В съответствие с противоепидемичните мерки, за да няма струпване на посетители, вернисажът ще се състои от 17.30 ч. до 20.00 ч. без официално откриване. Анжела Минкова ще покаже 30 творби, а отговорна за осветляване на нейните търсения и постижения е д-р Райна Дамяни – куратор, изкуствовед и журналист. Мотото „Пешката става царица” е заето от едноименната картина, а ценителите ще имат възможност да разгледат и да си закупят всички платна до 1 март.

Анжела Минкова е живописец-философ, картините ѝ са изпълнени с митологически и исторически мотиви, препращат към ценностите на българското и европейско културно наследство, вдъхновени са от факти и персонажи от свещени книги, притчи и легенди...

Може би тя е единственият в България професионален майстор на техниката „ебру” (рисуване върху вода). 
Художничката е родена на 8 април 1955 г. Завършила е НХГ (София) и ВИИИ „Николай Павлович”, специалност „Илюстрация и оформление на книгата” при проф. Христо Нейков и проф. Владислав Паскалев. Член е на СБХ от 1983. От 1984 г. до 1988 г. работи в БТА като художествен редактор на списание „По света”, осъществява стотици поръчки за картини и худ. елементи за вътрешно оформление (ателие на арх. Радина Гешева), реализира проект за вътрешен дизайн на апартамент; поръчки за оформление на книги и илюстрации, етикети, частни поръчки за интериорно обзавеждане. Работила е като учител по рисуване (1995), изнасяла е лекции в НБУ (2006). В момента е председател на ТИАСАРТФОНДАЦИЯ – Фондация за подпомагане на творци. 
В творческото ѝ портфолиото фигурират повече от 50 самостоятелни изложби, както и участия в повече от 30 общи художествени изложби – в България и чужбина.

Многобройни са изложбите ѝ в София и Пловдив, както и представянето на нейното творчество в чужбина. Анжела Минкова е собственик на Художествена галерия „АРТИОН” в София. Нейни творби са собственост на колекциите на НХГ, СГХГ, ГХГ – Добрич, ГГ – Пловдив, Музей на рисунката – Ел Ферол, Испания; Спинелли, М. Росси – Италия; Росица Якобс, Клементе – Бевер център, Холандия; частни колекционери в България, Германия, Турция, САЩ.

Коментари

Задължително поле