Кой кого (не) подслушва в интернет Не е новина, че ГДБОП си върши работата, нали?!

Медиите пак пламнаха със „сензационна“ и „шокираща“ новина последните дни – главната дирекция за „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) била закупила „шпионски софтуер“, с който „ще може да събира данни от най-популярните мобилни приложения за комуникация като Viber, Skype, Facebook Messenger, WhatsApp“.

Истината е, че така описаният и закупен от ГДБОП софтуер не може да „шпионира“ и да събира данни от тези мобилни приложения.

Софтуерът позволява само да се анализират бази данни – съобщения, поща, история на посетените през браузъра сайтове, данни за потребителя и т.н., но само ако телефонът е отключен. Т.е., ако в ГДБОП попадне нечий iPhone 7, например, те няма да могат да влязат в него, ако той е заключен с парола.
Преди година ФБР плати $ 900,000, за да получи достъп до телефона на терориста от Сан Бернардино. Този телефон беше iPhone 5c, със старата операционна система iOS 9. С помощта на получения срещу тази сума софтуер щатските агенти вече могат да влязат във всеки от тези телефони. Но програмата не им дава възможност да следят в реално време какво си пишат хората през съответните месинджъри, които използват криптиране на връзката „от началото до края“. В приложения като WhatsApp и Signal това криптиране е по даденост. В други приложения има избор дали съобщението да е криптирано или не.

Така че – спокойно, не се връзвайте и си ползвайте месинджърите. Защото не е новина, че ГДБОП си гледат и вършат работата, нали?

*От личния блог на автора, със съкращения

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Тъпа статия писана не за нормалния човек, а за престъпници и терористи сякаш.

    1. Не знам за кого е писана статията, но е подвеждащо невярна и следователно най-малкото платена.
      Всичко в интернет се архивира, което е важно се обработваведнага, което не е – може утре да се окаже, така че не се изтрива. А след няколко години принципите на сегашните популярни енкрипции ще са неработещи….

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.