Кой ще направи милиарди евро от изгорялата “Нотр Дам”

Защо за пожара в Парижката Света Богородица лично трябва да отговаря Макрон?

Будите на Бамян (бел. ред. - статуи, издялани върху скала в долината Бамян в Централен Афганистан, на около 230 км северозападно от Кабул, на около 2500 м надморска височина) бяха унищожени от нетолерантна секта, чиито привърженици се преструваха, че проповядват исляма. Будистите от цяла Азия потънаха в дълбока мъка. Западът почти не обърна внимание на това събитие.

Останките от руините на Вавилон и близкия музей бяха завзети, разграбени и унищожени от американските морски пехотинци по време на военната операция „Шок и благоговение“ през 2003 година (тази операция по-късно бе наречена „Свобода за Ирак“). Но Западът не обърна внимание на това.

Огромните пространства на Палмира, легендарният оазис по „Великия Път на коприната“, бяха унищожени от друга нетолерантна секта, чиито привърженици се преструваха, че проповядват исляма в момента, когато тилът им беше покрит от редица сътрудници на западните разузнавания. Западът не обърна внимание на това.

Много католически и православни църкви в Сирия бяха изгорени до земята от същата нетолерантна секта, чиито последователи се преструваха, че проповядват исляма в момента, в който бяха спонсорирани и въоръжени от САЩ, Великобритания и Франция. Западът изобщо не обърна никакво внимание на това.

Катедралата Нотр Дам дьо Пари (Парижката Света Богородица), която в много отношения може да бъде изтълкувана като „матрицата на Запада“, беше частично погълната от теоретично „сляп и глух“ огън.

Лоша карма? Особено покрива й от стотици дъбови греди, много от които датират от XIII век. Образно казано, това може да се тълкува като покрив, горящ над колективната глава на Запада.

Сега да се върнем към най-малките детайли.

Нотр Дам принадлежи на френската държава, но тя почти не обръща внимание на този готически диамант, който беше нейна собственост в продължение на осем века. Фрагменти от аркадите, химерите, релефите, водоливниците с фантастични фигури падаха и продължават да падат на земята. Те бяха съхранявани в набързо построено хранилище в задната част на катедралата.

Само за миналата година Нотр Дам получи чек за 2 милиона евро, за да възстанови шпила, който току що изгоря до земята. Според думите на водещия световен експерт по Нотр Дам - американецът Дам Андрю Тълън, за възстановяването на цялата катедрала са били необходими 150 милиона евро преди пожара.

Френската държава и охраната на катедралата напоследък са в нещо като състояние на война. Френската държава печели най-малкото 4 милиона евро годишно, натоварвайки туристите за посещението на двете входни кули-близнаци, но отделя от тях само 2 милиона евро за поддръжката на Нотр Дам.

Ректорът на Нотр Дам (това е свещеникът, отговарящ за богослужебните дейности в катедралата, който е назначен от архиепископията и носи титлата на ректор на катедралата) отказва да взима такса за влизането в катедралата, за разлика от това, което се случва например в Миланската катедрала.

Нотр Дам оцелява главно чрез дарения. От тези дарения се изплащат заплатите на едва 70 служители, които не само трябва да контролират масите на туристите, но и да организират осем литургии дневно. Според официалния сайт на катедралата, в неделя се провеждат седем литургии, но не е посочен броят на литургиите в другите дни.

Предложението на френската държава е как да се сведат до минимум нейните задължения? Организирайте благотворителна лотария! Тоест, да се приватизира това, което е задължение на държавата. Така че - да: и Саркози, и Макрон, и тяхната администрация изцяло са пряко и косвено отговорни за този пожар.

И сега настъпва времето на милиардерите на Нотр Дам.

Пино (виж Gucci, St. Laurent) обеща да отпусне 100 милиона евро от личното си състояние за възстановяване на катедралата. Арно (Louis Vuitton, Moet, Hennessy) обеща 200 милиона евро.

Защо тогава да не приватизираме този дяволски красив имот в капиталистически стил по време на нещастия? Добре дошли в луксозната жилищна сграда Нотр Дам, с хотел и търговски център като пристройка!

 

Румънци продават пепел от катедралата

Необичаен бизнес нюх демонстрират румънци, които живеят във френската столица - от няколко дни в онлайн продавалниците на северната ни съседка валят обяви за продажба на пепел от изгорялата катедрала „Нотр Дам“ в Париж. Цената за шепа пепел от „Парижката Света Богородица“ варира от 10 до 100 евро, в зависимост от „търговеца“ и неговите „клиенти“.

Някои обясняват и че не са готови за бартер срещу други вещи и изрично упоменават, че пепелта е подходяща за колекционери. Вече няколко румънци са се сдобили със сгурия, чийто произход обаче не е сертифициран никъде и не е ясно дали наистина е от обгорялата катедрала или е дело на измамници, търгуващи с тъгата на милиони по емблематичната сграда.

 

*Авторът Пепе Ескобар е геополитически аналитик и специален кореспондент на портала Asia Times.

(Превод от руски в svpressa.ru – Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле