Кой ще получи двойна и четворна надница по празниците?

През месец май ни се събират доста официални почивни дни. Какво обаче възнаграждение ще получим ако се налага да работим през тези дни?

Според директора на инспекцията по труда в Монтана Димитър Петров Великденските празници по презумпция са 4 почивни дни тази година, но по-особеното е, че следва Гергьовден - отново официален празник.

"В Кодекса на труда е отбелязано, че когато един празничен ден се пада през уикенда, той се компенсира с първия работен след него. Това обаче означава, че 6 май не се компенсира с неработен ден. Така първият работен ден след празниците е вторник, 7 май", отбеляза Петров по Нова ТВ.

По думите му се работи на два режима - подневно и сумирано отчитане. "При първото работното време е фиксирано, тогава всеки празничен ден се явява извънреден труд, а това означава 100% увеличение на надницата. Ако обаче е и официален празник - надницата става четворна. Когато обаче отчитането е сумирано, тогава се работи по предварително изготвен график, според който все един ден може да е работен. А на официалните празници не е извънреден труд - заплаща се само двойно", обясни Петров. 

Той заяви, че извънредният труд и този на празници не се компенсират. "Когато е подневно отчитането, се пуска задължително заповед за работа, най-малко 24 часа преди полагането на труда. Необходим е писмен документ, че ще се работи на празничните дни. Ако смятат, че са ощетени, да потърсят Инспекция на труда или директно да подадат сигнал или жалба", обясни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари