Кой ще спечели Европейската награда за литература?

Четирима са номинираните наши писатели

На 19 май ще стане известно името на българския лауреат

Анжела Димчева - журналист от в. “Труд”, литературен критик и доктор по наукознание - е председател на Българското жури за присъждане на Европейската награда за литература - 2021. За нашите читатели тя представя принципите на провеждане на това престижно състезание, критериите за номинации и имената на четиримата наши автори, които ще се борят за наградата.

На 19 май ще стане известно името на българския лауреат на Европейската награда за литература за 2021 година.

Припомняме, че досега наши носители на приза са били: Калин Терзийски (“Имали ли кой да ви обича”, 2011), Милен Русков (“Възвишение”, 2014), Ина Вълчанова (“Остров Крах”, 2017).

Началото на Европейската награда за литература е поставено през 2009 г. с решение на ЕК и се организира от Консорциум, включващ EWC (Европейски писателски съвет), FEP (Федерация на европейските издатели) и EIBF (Федерация на европейските и международни книгопродавци). Офисът на Консорциума е в Брюксел, откъдето определят и членовете на националните комисии. Всяка държава излъчва свой лауреат. Финансирането се осъществява чрез Програма “Творческа Европа” на ЕС. Участват 41 държави, като на ротационен принцип всяка държава се включва през 3 години. Целта е да бъдат разпознати и осветлени чрез преводи и участия в европейското пространство “изгряващите звезди” на отделните национални литератури. Следователно всяко национално жури не би трябвало да номинира утвърдени автори, а напротив: да отличи стартиращи автори, които са издали между 2 и 4 белетристични книги (романи, сборници с разкази и новели). От състезанието се изключват: мемоарна литература, документална проза, епистоларни романи, комикси, детска литература, романи в стихове, сборници с пиеси и сценарии. Няма ограничение за възрастта на авторите, но те трябва да са български граждани и да пишат на български език.

През януари беше сформирано Българското жури (Анжела Димчева, Дарин Тенев, Светлозар Желев, Велизара Добрева и Димитър Атанасов), което се обърна към родните издатели, издали книги в периода ноември 2019 - март 2021, отговарящи за условията. Членовете на журито прочетоха 15 книги и избраха 4, които бяха представени с анотации и биографии на авторите в офиса на наградата в Брюксел. Преди няколко дни всички номинирани бяха оповестени на официалния сайт на наградата.

Ето кои са нашите номинации: Владислав Кацарски - “Загърбената земя” (изд. “Весела Люцканова”), Георги Бърдаров - “Absolvo te” (изд. “Мусагена”), Зорница Гъркова - “Те никога не казват” (изд. “Фама”). Стефан Коспартов - “Гълъбария” (изд. “Сиела Норма”).

Какво ще получи всеки награден автор? Призът включва: сумата от 5000 евро, участие в Годишната антология на Европейската награда за литература (на родния език и на английски/френски), национално и международно признание чрез превод на отличената книга на основните европейски езици, участие в книжните изложения и литературните фестивали в европейските столици, специално организирани премиери в престижни книжни центрове, интервюта за национални и чуждестранни медии. Официалното награждаване ще се проведе в Брюксел в края на септември с участието на наградените автори от следните 14 държави: Албания, Армения, България, Чешката република, Исландия, Латвия, Малта, Молдова, Португалия, Сърбия, Словения, Швеция, Нидерландия, Тунис. Общо през различните години чрез финансиране от ЕК са преведени 135 книги на 33 езика, а общият брой на преводите надхвърля 1300.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура