Колкина дупка е новата най-дълбока пещера в България

Снимка: Александър Лазаров, Под Ръбъ

Спелеолози откриха нова най-дълбока пещера в България. Това е Колкина дупка, намираща се в Понор планина до с. Зимевица. Пещерата носи името на намиращия се в околността връх “Колкин връх”.

Последно измерената обща дълбочина е -408.5 м., но проучванията продължават и се очаква да бъдат достигнати нови дълбочини.

Колкина дупка/ Снимка: http://caves.4at.info/

Така официално Колкина вече е най-дълбоката пещера в България и измества досегашната Райчова дупка (-397 м.) в Троянския Балкан.

От изследователския екип на пещерен клуб „Под Ръбъ” споделят, че пещерата е само вход към огромна система в карстовия район, което означава, че Колкина е нов вид пещерна система с меандри и преси, които откриват обемни отвеси и галерии с нови разклонения и реки.

„В пещерата има няколко реки, от които някои са доста големи. Предстои да се види дали това не са водите от повърхностните реки, които се губят в северната част на района. Връзката между тези повърхностни реки и изворите на с. Искрец е доказана чрез хидрогеоложки опити и са направени редица предположения от учените. Сега предстои да се проследи пътят на водата наистина от къде и на къде тече, да докажем предположенията на учените от преди“, разказва един от членовете на пещерен клуб „Под Ръбъ“ в интервю пред „Върхове“.

Повече за експедицията в Колкина дупка може да прочетете на сайта на пещерен клуб „Под Ръбъ“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.