Колко струват Игрите в Париж?

Разходите за съоръжения и организация на олимпийските и паралимпийските игри са фиксирани на 8,9 милиарда евро. Според доклада на S&P Global Ratings разходите за Игрите в Париж се очаква да бъдат под 10 милиарда долара – само около 25 процента повече от първоначалния бюджет. Франция обяви, че разполага 45 000 полицаи и войници и 50 000 частни предприемачи за охраната на игрите в района на Париж. И за да избегне стачките на обществените служители, Франция се съгласи да предложи бонуси и други стимули, пише порталът Firstpost.
Има и допълнителни разходи за почистване на река Сена, колосалните 1,4 милиарда евро бяха похарчени спортистите да плуват в нея. Предвидени са и около 3,5 милиарда евро за разширението на 14 линии на метрото.

Въпреки тези растящи разходи, Олимпийският организационен комитет настоява, че игрите са доста „евтини“.

Какви са разходите в сравнение с предишни игри?
Олимпиадата в Париж досега е по-евтина от Лондон 2012 (16,8 милиарда долара), Рио 2016 (23,6 милиарда долара) и Токио 2021 (над 13,7 милиарда долара), според проучване, съавтор на което е Budzier.

Според доклад на S&P Global Ratings Игрите в Рио де Жанейро и Токио са се отклонили от първоначалните бюджети съответно с повече от 350 процента и 280 процента.

Доклад от 2020 г. на икономиста от Оксфорд Бент Фливберг установи, че „всяка олимпиада от 1960 г. насам е надхвърлила бюджета си средно със 172 процента, най-голямото надвишаване в историята за всеки тип мегапроект“.

Но как така игрите в Париж надхвърлиха бюджета само с 25 процента? Отговорът е във вече съществуващата инфраструктура. Около 95 процента от местата, планирани за използване по време на Олимпийските игри в Париж, са съществували преди печелившата кандидатура на града за домакинство на игрите. След това бяха построени само три: олимпийското село на стойност 1,6 милиарда долара, центърът за водни спортове на стойност 190 милиона долара и залата за гимнастика и бадминтон на стойност 150 милиона долара.
Международният олимпийски комитет (МОК) заяви: „Провеждането на олимпийските игри създава силни икономически ползи“. Твърди се, че домакинството на Игрите създава повече работни места, насърчава туризма и подобрява финансовото състояние на града. В доклад на университета в Лимож се казва, че Олимпийските игри през 2024 г. се очаква да осигурят на Париж нетна икономическа полза от близо 12,2 милиарда долара.

МОК често цитира игрите в Барселона през 1992 г. като идеален пример за това как това събитие е оставило положително въздействие върху града. След Игрите Барселона се издигна от единадесета до шеста най-популярна дестинация в Европа.

В Солт Лейк Сити игрите са създали "седем хиляди допълнителни работни места".

Организационният комитет на Париж 2024 твърди, че събитието ще бъде „лост за стимулиране на активността и заетостта“, благодарение на „над 181 000 работни места“.

Беше уточнено, че тази цифра включва работни места, които са създадени специално за този случай и работни места, които ще бъдат включени по някакъв начин вече съществуват.
Освен слабата възвращаемост на инвестициите, игрите са проблем и за местното население. За мнозина в Париж следващите две седмици могат да бъдат кошмарни заради наплива от туристи, необичайния скок на цените и трафика.

МОК инвестира 1,7 милиарда долара в Олимпиадата в Париж.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена