Комари убийци бръмчат в София и покрай Дунав

Столична община стартира извънредна обработка срещу комари, защото те пренасят заразата.

Регистрираха два смъртни случая, затова пръскаме

Специалистите очакват още заразени

Болестта често протича безсимптомно

Два смъртни случая от западнонилска треска вдигнаха на крак здравните власти. Заразените бяха регистрирани в София-град ден преди да починат. Те са на възраст между 61 и 74 години. Има и трети заболял в област Хасково. Заразата разнасят комари, прихванали я от прелетни птици. Това изкара на бял свят изследвания, според които комарите убийци, разпространяващи заразата, са съсредоточени в София и покрай Дунав.

Западнонилската треска е в България поне от десетилетие, твърдят експерти. Още през 2015 г. се доказват процент и половина от населението на страната с антитела, т. е. те са се срещали с вируса. “Това е средно обобщено, тъй като общо 10% от хората са от София-град, 7,5% са от Видин и Силистренска област.” Това обясни за “Труд news” директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова, който се позова на изследване на центъра.

“Действително сега, август и септември, всъщност е пикът. Очакваме да продължи и до октомври. Така че, тепърва очакваме още случаи”, посочи професор Христова. Тя уточни, че болестта се пренася от комари и 80 на всеки 100 души прекарват заболяването безсимптомно. Останалите около 20% са с грипоподобни симптоми.

“Под 1% е делът на тези невроинвазивни форми, които протичат по-тежко”, посочи още Христова.

През 2018 г. жертвите на заразата у нас също бяха две, а заболелите 15. Малко след това тогавашният директор на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев заяви, че тогава центърът е изследвал комари и доказал наличието на вируса в градовете около река Дунав и в София-град. “Когато човек бъде ухапан, вирусът ще се развие в кръвта му и ще направи имунен отговор - при 75% от случаите. До 25% от хората могат да вдигнат температура, да ги болят костите, да чувстват отпадналост и да имат главоболие. Вирусът минава и се създава имунитет. На 160 ухапани обаче един развива възпаление на мозъка. Трябва веднага да постъпи в неврологична клиника за лечение. Най-опасен е вирусът за възрастните хора”, поясни проф. Кантарджиев.

От Министерството на здравеопазването обясняват, че заразените комари се инфектират от птици и съветват да се ползват репеленти, да се носят дълги дрехи и да се замрежват прозорците.

Веднага след обявяване на смъртните случаи столичната РЗИ свика Комисията за борба със зооантропонозите и се разпореди за извънредна обработка срещу комари на територията на града. Информираха, че последната планова обработка е извършена на 27.08.2024 година.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, от 1 януари до последния ден на юли тази година, осем държави са съобщили за 69 местни заразени. Най-много са в Гърция - 31, следвани от Италия с 25. Останалите регистрирани са в Испания, Австрия, Унгария, Сърбия, Франция и Румъния. 5 смъртни случаи са регистрирани в Гърция, 2 в Италия, 1 в Испания. Допълнително жертви на болестта са регистрирани в Косово - един и в Албания - трима. Леталитетът при лица от рисковите групи достига до 17%, уточняват здравните власти.

Проф. Радостина Александрова, вирусолог, пред “Труд news”: Прогнозите са за 5-кратно увеличение на заразените след 25 години

Ваксина няма

В природата вирусът на западнонилската треска се поддържа в цикъл, включващ предаване между птици и комари, хора, коне и други бозайници може също да бъдат заразени. Вирусът се среща в Африка, Европа, Близкия изток, Северна Америка и Западна Азия.

В Европа е бил особено активен през 2018 г., с близо 1800 случая при хора, повече от предходните четири години взети заедно. През 2019 г. той се разпространи на север, където бяха докладвани първите локално придобити случаи при хора в Германия, последвани от Холандия през 2020 г. През 2023 г. в Европа са регистрирани 728 случая на инфекция с вируса на западнонилската треска, само 19 от които са били свързани с пътуване. От началото на тази година до 21 август 9 държави в Европа са докладвали за случаи на западнонилска треска, включително Румъния, Сърбия и Гърция.

Инкубационният период е 2-6 дни. В 80% от случаите инфекцията е безсимптомна, а в останалите протича като грипоподобно заболяване с главоболие, болки в тялото и ставите, повръщане, диария или обрив. Изчислено е, че 1 от 150 души, заразени с този вирус, развиват по-тежка - неврологична форма на заболяването (възпаление на мозъка и обвивките му), която може да е животозастрашаваща.

Напредналата възраст, тумори в мозъка, високо кръвно налягане, заболявания на бъбреците и кръвта, диабет, злоупотреба с алкохол и някои генетични фактори, може да повишат риска от тежко протичане. Специфично лечение и ваксина за хора срещу вируса на западнонилската треска няма.

Прогнозите показват до 5-кратно увеличение на риска от вируса на западно нилската треска за 2040-2060 г. в Европа, в зависимост от географския регион и климатичния сценарий, в сравнение с 2000-2020 г.

Доц. Атанас Мангъров, инфекционист, пред Труд news: Да ви ухапе комар и да развиете болестта е като джакпот от тотото

Ние сме северната граница на разпространение на това заболяване, но в години, които са по-топли, може да стигне и по на север от нас. Над 80% от случаите заболяването протича безсимптомно. Тоест човек се разболява, но не разбира, че е болен. В около 20% от случаите протича като лек грип - главоболие, мускулни болки, може да има и обриви по кожата.

И в около 1% може да има засягане на централната нервна система, да се стигне до гърчове, до засягане на дишането и т. н. Няма 100% диагностика, медицината не е аритметика. Много хора си мислят, че диагнозите се поставят в лабораториите и се лекуват аптеките, а това не е така. Как да се пазим, това не означава да си стоите вкъщи и да се завиете в леглото.

Глупости! Просто живейте нормално. И като санитарно-хигиенни мерки да не се допуска басейни със застояла вода около жилищата, защото там са комарите, които разпространяват този вирус. Но няма как да се пазите от това нещо. Много голяма рядкост е да ви ухапе комар, носител на западнонилска треска. А да ви ухапе и да развиете енцефалит е още по-голяма рядкост. Нещо като да ви се падне джакпотът от тотото.

Страшни за едни, безобидни за други

Седем опасни болести, пренасяни от комарите

Малария

Причинява се от едноклетъчни паразити от група, наречена Plasmodium. През 2022 г. в целия свят са регистрирани над 249 милиона случая на заболяването - с пет милиона повече от предходната година и с близо 20 милиона повече от средната заболеваемост през 2015 г. Почти 95% от всички случаи са в Африка. Заболяването остава една от най-големите причини за детската смъртност в световен мащаб.

Предава се от женски комари от рода Anopheles, които хапят през нощта. Инфекцията протича с треска, като симптомите включват главоболие и болки в крайниците, изпотяване и втрисане, но също и диария. Заболяването може сериозно да увреди нервната система.

Треска “Денга”

Денга е най-разпространеното заболяване, пренасяно от комари, като всяка година с нея се заразяват повече от 500 милиона души. Симптомите варират от болки в мускулите и ставите до главоболие, гадене, повръщане и висока температура. По-тежките форми на Денга се характеризират с умора, дехидратация, кръв в изпражненията, повръщане и силни болки в носа, устата и корема. При повторни инфекции потърпевшите са по-предразположени към тежки симптоми.

Вече има ваксина, препоръчвана от Световната здравна организация (СЗО) за деца на възраст между 6 и 16 години - засега само в регионите, където заболяването е често срещано. Това е така, защото дори ваксината може да предизвика смъртоносни реакции в организма.

Жълта треска

Това е предотвратимо с ваксини заболяване, което понастоящем е ендемично в 34 африкански и 13 южноамерикански и централноамерикански страни. Не всеки, заразен с вируса на жълтата треска, обаче развива симптоми. Обичайно това са висока температура, мускулни болки, болки в гърба, главоболие, гадене и повръщане. Възстановяването обикновено е в рамките на 3-4 дни, но при някои хора се развива по-тежка втора фаза. Тя може да причини проблеми с черния дроб и бъбреците, необичайно кървене. Ако не се лекува, може да доведе дори до смърт.

Вирусът “Зика”

Това е заболяване, което често е безсимптомно, но може да представлява риск по време на бременност. През 2016 г., след появата на огнища на Зика в Южна Америка, СЗО обяви извънредна ситуация за общественото здраве. От 2018 г. насам обаче нивата на заразяване остават ниски. Обикновено симптомите включват обрив, треска и болки, които обикновено са леки и продължават около седмица. Ако заразяването е по време на бременност, инфекцията може да се предаде на плода и да доведе до микроцефалия (намаляване обема на черепа) и проблеми с развитието на крайниците, със зрението и слуха.

На бременните жени от райони с висока заболеваемост се препоръчва още при първата симптоматика да потърсят незабавно медицинска помощ.

Западнонилска треска

Подобно на “Денга”, жълтата треска и “Зика”, западнонилската треска е потенциално смъртоносен вирус. Признаците на инфекцията при хората са като тези, причинени от много други болести, пренасяни от комари: треперене, студени вълни, треска, главоболие и замаяност, последвани от кожен обрив. Не всеки заразен обаче има симптоматика - тя се проявява средно при един на петима пациенти.

Няма ваксина срещу западнонилската треска, нито пък антивирусни лекарства, подходящи за лечението му. При наличие на симптоми трябва да се потърси медицинска помощ.

Вирусът “Чикунгуня”

Подобно на много други вируси, пренасяни от комари, вирусът Чикунгуня може да не предизвика симптоми при всички. Когато се появят, те обикновено продължават само около три дни. Обикновено са последвани от период на силни болки в ставите с продължителност от една до две седмици, преди да отшумят напълно. При някои пациенти се появяват обриви, както и лезии по лигавиците (например от вътрешната страна на носа или устата).

След като болестта бъде преодоляна, пациентите се сдобиват с имунитет до края на живота си.

Японски енцефалит

Това опасно вирусно заболяване се причинява от вируса на японския енцефалит JEV. В най-тежката му форма пациентите могат да получат гърчове и да изпаднат в кома. Освен тях друг характерен симптом на заболяването е дезориентацията. Един от всеки три симптоматични случая има смъртоносен край. Преди дни агенция Франс прес съобщи за смъртен случай на 70-годишен мъж в американския щат Ню Хемпшир.

(Със съкращения, от Дойче веле)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения