Компаниите от „кратката листа” потвърдиха готовност да инвестират в АЕЦ „Белене”

Петте компании от „кратката листа” потвърдиха готовността си да подадат обвързващи оферти за АЕЦ „Белене”, съобщават от Министерството на енергетиката.

Както предвижда процедурата за избор на стратегически инвеститор за реализацията на проекта, от ведомството са изпратили писма до компаниите от т.нар. "краткия списък" (short list), за да потвърдят подаването на обвързващи оферти и по-нататъшното участие в процедурата. Фирмите в него са Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), "Атоменергопром" АД, част от Росатом, Корейската хидро-ядрена корпорация, Фраматом САС, Франция и Дженерал Електрик, САЩ.

В определения срок до 31-ви януари писма за потвърждение за подаване на обвързващи оферти бяха получени и от петте компании. От страна на Корейската хидро-ядрена корпорация се поставят уточняващи въпроси с цел взимане на окончателно решение от тяхна страна.

Компаниите ще бъдат поканени да подпишат споразумение за конфиденциалност и ще им бъде предоставен информационният меморандум, както и ще им бъде осигурен достъп до информационна зала в "Национална електрическа компания" ЕАД, съдържаща информация по проекта. Индикативният срок за подаване на обвързващата оферта се предвижда да бъде 31 май 2020 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции