Компенсации за хората заради скъпия газ

Да се компенсират битовите потребители на газ със задна дата, настоява омбудсманът Диана Ковачева.

Предложение на омбудсмана Диана Ковачева

Помощите да се дадат със задна дата - от 1 юли или от 1 октомври

Сметките за декември са двойни и тройни

Да бъдат компенсирани домакинствата заради скъпия газ, при това със задна дата, препоръчва омбудсманът Диана Ковачева на премиера Кирил Петков. Битовите клиенти, които използват синьото гориво за отопление и домакински цели плащат няколко пъти по-скъпи сметки заради увеличената цена през последната половин година, се казва в доводите на Ковачева.

Пред “Труд” потребители заявиха, че сметките им за природен газ през декември са между два и три пъти по-високи от тези през ноември, а завишението спрямо миналата зима е дори още по-високо. Няма как да не отоплявам апартамента, защото гледаме две малки деца, в същото време сметката ни е непосилна за семейния бюджет, заяви дама, пожелала да остане анонимна. Същият проблем имат и повечето други домакинства, избрали синьото гориво, което само до преди две години беше значително по-евтино от отоплението на ток или парно.

В контекста на заявеното от Министерството на енергетиката намерение за финансова подкрепа на битовите клиенти на природен газ, предлагам компенсациите за тях да бъдат отпуснати от държавата със задна дата от 1 юли 2021 г. или поне от началото на отоплителния сезон - октомври 2021 г., посочва Диана Ковачева. Обезщетенията трябва да са в сила поне до 31 март, когато обичайно е краят на отоплителния сезон, заявява тя в писмото до Кирил Петков.

В институцията на омбудсмана продължават да постъпват множество жалби и сигнали от потребители на природен газ за битови нужди с настояването държавата да осигури равнопоставеност между битовите клиенти на различните видове енергия. “В сила е мораториум върху цените на електрическа и топлинна енергия, но за природния газ до момента няма яснота въпреки достигнатите непоносими цени за много домакинства, и то за сравнително топли месеци през зимния период”, подчертава омбудсманът и настоява тази несправедливост да бъде поправена.

Помощи

Дават по 26,70 лв. за декември

Ще има компенсации за битовите потребители на газ, каза министърът на енергетиката Александър Николов.

„За декември компенсацията ще бъде 26,70 лв. за мегаватчас. За януари ще е 42,31 лв.", уточни той. Начините за изплащане обаче още не са уточнени. Компенсации за скъпия газ за бита ще се изплащат за декември, януари и февруари и ще бъдат в размер на 50% от разликата между определената от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цена през юли - 48,80 лв. за мегаватчас, и текущата пазарна цена.

Според Николов цената на газа за януари можело да бъде по-ниска, ако в микса на използвания газ се включат по-големи количества азерски газ. Според председателя на КЕВР Иван Иванов не може да се включва газ, който не е доставен.

Прогноза на “Булгаргаз”

По-евтино синьо гориво два поредни месеца

112 лв. за мегаватчас

През следващите два поредни месеца газът може да е по-евтин отколкото в момента. Това гласят прогнози на “Булгаргаз”, които са внесени в Комисията за енергийно и водно рeгулиране.

От 1 февруари от “Булгаргаз” очакват цената на синьото гориво да бъде понижена с 14% и от сегашните 133,41 лв. за мегаватчас да стане около 114 лв. Прогнозната цена на природния газ за месец март пък е 112,44 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това прави 58,49 евро за MWh, или спад с още 2%.

Прогнозните цени за февруари и март са образувани на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към 10 януари 2022 г., посочват от “Булгаргаз”.

Само няколко дни след като от 1 януари 2022 г. газът поскъпна с 30%, от “Булгаргаз” направиха оптимистична прогноза, според която от 1 февруари можело да има намаление на цената на газа с 32%. Седмица по-късно се оказа, че намаление ще има, но значително по-малко - засега с 14%, но конкретната цена ще стане ясна на 1 февруари.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари