„Конете“ на Симеон Кръстев в галерията на тамплиерите

Снимки: Пламен Стоименов 
Великият Приор Румен Ралчев и художникът Симеон Кръстев подготвят изложбата в “Галерия 900”.

Велик Приорат България представя нова изложба

Сред творбите ще видим и образите на красиви родопски девойки, както и на Дядо Добри

Галерията е възстановена по повод 900-ната годишнина на Ордена през 2016 г.

Известният художник Симеон Кръстев представя новата си изложба “Конете” на 12 октомври в столичната “Галерия 900” - запазеното място за изкуство на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим - Велик Приорат България. Творецът получава покана да представи своите творби лично от Великия Приор ген. Румен Ралчев, а самата изложба е подготвяна повече от 2 години. 12 дни ценителите ще могат да видят над 20 картини на Кръстев, голяма част от тях съвсем нови, създадени през 2020 г.

“Тази изложба на Симеон Кръстев я замисляме отдавна, но той винаги искаше още нещо да добави - като всеки творец, който счита, че все нещо не е достатъчно за него. И аз се радвам, че най-накрая се реши да я направим. Това, което ще ни покаже, не е виждано от публиката и очаквам да ни достави изключителна естетическа наслада”, каза пред “Труд” Румен Ралчев.

Той припомни, че галерията е възстановена през 2016 г., по повод 900-ната годишнина от създаването на Ордена на тамплиерите и именно затова тя носи името “Галерия 900”. “Първоначално идеята беше братята и сестрите от Ордена, тъй като сред тях има много художници и скулптoри, да излагат своите творби в галерията. Впоследствие идеята се разшири и даваме право на наши симпатизанти, които са близки до Ордена и по някакъв начин ни помагат, да излагат своята работа”, разказа Румен Ралчев.

Той подчерта, че Симеон Кръстев е художник, който много активно работи в полза на Велик Приорат България. Нещо повече - това лято той организира пленер с различни художници, които създават повече от 25 картини. Те ще бъдат изложени през ноември отново в “Галерия 900”.

“В нашата галерия освен творби на български художници, показваме и картини на чуждестранни автори, които са собственост на различни колекции. В момента е изложена една голяма колекция на нашия брат Климент Атанасов, която показва картини на стари европейски майстори, тя е още от пролетта. След това затворихме галерията и “Конете” е първата изложба след извънредното положение”, обясни Румен Ралчев.
Симеон Кръстев разказа пред вестника, че обича конете и тази тема присъства отдавна в творчеството му.
“Те са една много благодатна форма, която може художествено да се възпроизведе, но е и трудна. Човек трябва да има опит и да е вещ в рисуването. Конете винаги са ме вдъхновявали, това е едно красиво, благородно и интелигентно животно”, каза Кръстев.

В изложбата са изобразени не само коне, а и други сюжети. “Ще видим и картина на едни красиви девойки, които са като лицето на Родопите. Нарисувал съм и дядо Добри, като един символ на добротата - изобразен е като светец”, казва още авторът. Той подчертава, че Велик Приорат България обръща голямо внимание на изкуството и се чувства поласкан, че е поканен да представя своите творби в тази галерия.

Дългогодишен проектант на плакатите на Софийската опера

Авторът е носител на редица награди

Симеон Кръстев е отличен с редица наши и международни награди за живопис, плакати, пощенски марки, юбилейни монети. Завършил е Художествената академия в град Лодз, Полша през 1975 г. Работи в областта на графичния дизайн, живописта и художествения плакат. Дългогодишен проектант на плакатите на Софийската опера и балет. Има над 300 отпечатани тиражирани плакати, пощенски марки, монети, фирмени лога. Участвал е в много престижни изложби в България и в чужбина. Картини на Симеон Кръстев притежават колекционери от България, Германия Франция, Израел, Полша.

Коментари

Задължително поле