Конкурираме се със Сочи и Батуми за купувачи на имоти от Русия

Имотите на родното море се конкурират с тези в Сочи.

 

 

В Бургас искат 800 евро за кв. м 

Имотите в района на Бургас се конкурират с тези в Сочи и Батуми (Грузия) за купувачите от Русия. Жителите на Руската федерация намалиха пътуванията си заради пандемията. А това доведе до съществени промени на пазара на имоти в района на Черно море, показва проучване на аналитичния център Prian.ru.

Много руснаци вместо към ваканционни имоти в България и Грузия се насочиха към Сочи. В резултат на пазара у нас и в Грузия вече доминират местните купувачи. Наред с това има промяна и в цените на имотите.

В Батуми, най-популярният курортен град в Грузия, цената на кв. метър за година е намаляла с около 5% и в момента варира от 500 евро до 600 евро. Същевременно цените в България са нараснали с 5%. Квадратният метър в Слънчев бряг струва около 500 евро, а в Бургас цената достига 800 евро. В Сочи пък цените, изчислени в евро, са нараснали с 10% за година. А средната цена на кв. метър там достига около 2200 евро.

Апартаментите от типа студио са най-популярните оферти за покупка или наем на пазара на недвижими имоти в черноморските курорти. Цените на студиата в Слънчев бряг започват от около 10 хил. евро, но най-евтините обекти се нуждаят от ремонт. Средната оферта е на стойност около 12 хил. евро. Подобно жилище в Бургас е значително по-скъпо - началната цена е над 20 хил. евро.

Цените на малките апартаменти в стари сгради в Батуми започват от 10 хил. евро. Същите са цените и за студиа в сгради, които предстои да бъдат построени през 2022 г. Началните цени за жилища в нови сгради са значително по-високи и започват от 18 хил. евро. В същото време цената за студио в отдалечен от морето квартал в Сочи е приблизително 30 хил. евро.

“Черноморските курорти имат силна конкуренция в Европа от други туристически региони като Гърция, Турция, Италия, Испания, Черна гора, Кипър и др. Цените там са по-високи, но топлият сезон е по-дълъг. Тези два фактора играят основна роля за повечето клиенти”, казва Филип Березин от руския аналитичен център.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти