Консервативната партия на Борис Джонсън печели мнозинство в британския парламент

Снимка: Twitter/Архив

Консервативната партия на британския премиер Борис Джонсън печели мнозинство от 86 места в парламента, показват резултатите от екзитпол. Тази изборна победа ще гарантира на торите достатъчно места в парламента да осигурят излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз на 31 януари.

Според прогнозни резултати консерваторите печелят 368 места в 650-местния парламент. Лейбъристката партия е на второ място със 191 места, Шотландската национална партия получава 55, а партия "Либерални демократи" - 13.

Екзитполът бе направен от три телевизии- "Би Би Си", "Скай" и "Ай Ти Ви" - които обединиха сили да направят такива съвместни прогнозни резултати и на последните три парламентарни избора - през 2010 г., 2015 г. и 2017 г. Само през 2015 г. прогнозните им резултати се оказаха неверни и консерваторите спечелиха с 14 места повече от предвиденото. Официални резултати се очакват по-късно днес.

Джонсън свика първите избори по Коледа от 1923 г. насам, за да разбие парализата в британския парламент, който в продължение на три години не можа да вземе решение как, кога и даже дали Обединеното кралство да напусне ЕС. Сега премиерът ще опита да осигури бързо ратифициране на споразумението за брекзит, което той сключи с ЕС, така че страната да напусне блока на 31 януари, 10 месеца по-късно от първоначално планираното.

Коментари

Задължително поле