Конституционният съд на Молдова отстрани президента Игор Додон

Снимка: Архив

Конституционният съд на Молдова неделя временно отстрани от длъжност президента Игор Додон. Временно на поста е назначен министър-председателят, който трябва да разпусне парламента и да определи дата за предсрочни избори, предаде БНТ.

Президентът Игор Додон заяви, че решението на Конституционния съд относно временното прехвърляне на правомощията на държавен глава на премиера Павел Филип е насочено към по-нататъшна узурпация на властта.

"Това е отчаяна стъпка - да се използва контролирания Конституционен съд, за да се присвои още повече властта", каза Додон в коментар за РИА Новости. На въпрос как президентът планира да действа в тази ситуация, отговорът беше кратък: „Външна и вътрешна мобилизация“.

По-рано Додон заяви, че Молдова ще призове световната общност да посредничи по въпроса за мирно предаване на властта, заявявайки, че в противен случай страната ще се изправи пред "безпрецедентна мобилизация" и протести.

Проруската социалистическа партия на Молдова и проевропейският блок АКУМ сформираха парламентарно мнозинство, а след тримесечно чакане най-накрая беше сформирано ново правителство. Съпредседателят на АКУМ Мая Санду положи клетва като министър-председател вчера.

Конституционният съд обяви тези решения на парламента за незаконни, а законодателите отговориха, че Демократическата партия, която все още е на власт, се опитва да узурпира властта чрез съда.

Коментари

Задължително поле