Контрабандата на цигари у нас отново намалява до 3,3%

Незаконната търговия с цигари през третото тримесечие на 2019 г. е достигнала рекордно ниските 3,3%. Това показва традиционното проучване на празните опаковки от цигари на петте тютюневи компании, част от „Инициативата срещу незаконната търговия“.

През третото тримесечие има намаление с 0,1% спрямо второто тримесечие на 2019 г. и 2% спрямо третото тримесечие на 2018 г.

Припомняме, че в началото на годината бе отчетено ниво от 3,8%. От последните 10 години процентът спада всяка година.

В последните три тримесечия вносът от Турция не е бил съществен процент, но в това тримесечие отново се е появил импорта. Украйна също е държава, от която се внасят нелегални цигари.

Контрабандните цигари изчезнаха от Габрово и Ямбол, стана ясно от проучването и в момента са с 0% дял.

"Съвместната работа между бизнеса и институциите показа добри резултати. Ясно се очертават проблемните зони, особено градовете около границата", каза Младен Маринов. По думите му близки сме до нулата и всяка едно качване на процента ще е проблем.

"Приходите от акциз за тютюн и тютюневи изделия в периода януари-ноември е 2,5 млрд. лв. при непроменени ставки. Отчитаме 6,4% ръст на приходите от акциз, които не сме ги планирали изобщо", каза Георги Костов, шефът на митниците.

"Завиждаме ви за резултатите. Надявам се през 2020 г. да представим секторен анализ при горивата. Започваме работа с Тихомир Безлов, от Център за изследване на демокрацията. Имаме подкрепата на Владислав Горанов, надявам се и тази на премиера Бойко Борисов", каза Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

Традиционно срещите се провеждат с премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Младен Маринов, финансовия министър Владислав Горанов, директора на Агенция "Митници" Георги Костов, главния секретар на МВР Ивайло Иванов.

Стана ясно, че премиерът Бойко Борисов има ангажименти и няма да успее да чуе добрите резултати от проучването.

Коментари

Задължително поле