Контраразузнаването на Германия съобщава за ръст на руския шпионаж

Германското контраразузнаване вярва, че мащабът на шпионажа от страна на Русия се е увеличил, пише руският ежедневник "Ведомости". Това се посочва в доклада на Федералната служба за защита на Конституцията (БФВ), който беше представен пред журналисти във вторник в Берлин.

Както отбелязват контраразузнавателните агенти, това се дължи на охлаждането на отношенията между Русия и Европейския съюз. "С използването на киберпространството размерът на шпионажа се е увеличил в пъти. (...) Акцентът е върху всички области на политиката, икономиката, науката и технологиите, както и въоръжените сили ", цитират се извадки от доклада.

В Берлин са уверени, че руските специални служби се интересуват от дестабилизация на политическата ситуация в Германия и идването на власт на силите, по-лоялни към политиката на Русия. "От гледна точка на БФВ Русия, независимо от изборите за Бундестаг през 2017 г., продължава да изпълнява своята стратегия, насочена към насърчаване на разкола в Германия и Европа, както и делегитимирането на демократичните институции. В това отношение няма причина да се отслабва вниманието във връзка с евентуалното влияние на Русия в киберпространството ", се казва в доклада.

Контраразузнаване не потвърди руска намеса в изборите за Бундестаг през есента на 2017 година: "Противно на страховете, свързани с руската намеса в изборите в САЩ и Франция, както и многобройни кибератаки срещу германския Бундестаг, намеса в изборите през 2017 година, не е регистрирана."

Германските служби многократно са обвинявали Русия в дейности по шпионаж, но няма доказателства за връзка между хакерите и руските власти. Кремъл също многократно подчертава несъстоятелността на обвиненията за намеса на Русия в изборите в САЩ, Франция и Германия

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа