Контраразузнаването на САЩ: Русия и Китай са основните заплахи

Новата стратегия на контраразузнаването на САЩ за 2020-2022 година формулира пет задачи, а първи в списъка на заплахите са Русия и Китай. Документът е обнародван от Националния център за контраразузнаване и сигурност, предава РИА Новости.

„Броят на играчите, които се прицелват в САЩ, расте. Русия и Китай действат по целия свят и използват всички инструменти на националната си мощ против Съединените щати, а освен това разполагат с широк спектър съвременни разузнавателни възможности“, се казва в документа.

Към заплахите са отнесени и Куба, Северна Корея, „Хизбулла“, терористичните организации „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“, както и транснационалните криминални организации. Това е първата от трите тенденции в настоящата ситуация от гледна точка на американското контраразузнаване.

Втората използването от тези играчи на все по-сложни средства. Обръща се внимание на биометрични устройства, автономни системи, изображения с висока разделителна способност, усъвършенствани механизми за криптиране и наблюдение, както и анализ на данни.

„Тези технологии отвориха нови възможности за противниците да използват информацията като стратегически ресурс за постигане на целите си в областта на икономическата сигурност и оказване на натиск върху конкурентите си“, се казва в стратегията.

Третата тенденция е използването на споменатите инструменти по отношение на по-широк спектър от цели и уязвимости. Целта на чуждестранните разузнавания, според авторите на документа, са по-голямата част от американските министерства и ведомства, лаборатории, финансовия сектор, промишлените предприятия и т.н. Някои действия на чуждестранното разузнаване са насочени към нарушаване на функционирането на критична инфраструктура и военни съоръжения в случай на криза, се казва в стратегията.

„Общественото мнение в САЩ и сред съюзниците също е подложено на чуждо влияние“, се отбелязва в документа.

Всичко това заплашва да подкопае американското военно предимство, включително в космоса, както и „да подкопае целостта, достоверността и автентичността на американските продукти и услуги“, пишат авторите.

В тази връзка те формулират пет цели за контраразузнаването:

—Защита на критичната инфраструктура;

- Намаляване на заплахите за ключови вериги за доставки;

- Противодействие на експлоатацията на американската икономика;

- Защита на американската демокрация от чуждо влияние;

- Противодействие на кибер и техническите действия на чуждото разузнаване.

В понеделник Белият дом публикува бюджет за фискалната 2021 година, в който Китай и Русия също са определени като основни заплахи.

Олег Морозов, член на международния комитет на Съвета на федерацията, коментирайки тази информация, отбелязвайки, че Русия е основният противник на САЩ, така че Вашингтон ще се стреми да се противопостави на Москва.

Коментари

Задължително поле