Конфликтът с Йозил стана етнически

МОСКВА – Скандалът около германския национал Месут Йозил все нови висини. Мондиалът отдавна приключи за Бундестима, но дискусията около звездата на „Арсенал“ се завихря като торнадо.

Включи се и централният съвет на мюсюлманската общност в страната. Причината са обвиненията срещу Йозил заради снимките му с турския държавен глава Реджеп Ердоган в Лондон и мълчанието му вече няколко месеца.

Грубата игра във футбола се наказва с червен картон – каза Айман Мазиек, президент на централния съвет. – Спортният директор Оливер Бирхоф и президентът на федерацията Райнхард Гриндел трябва да сдадат постовете си. В тяхната дълга кариера не са научили нищо различно от „Ти губиш заради Йозил“ вместо „Ти губиш заради отбора“.“

Миналата седмица Бирхоф заяви, че е трябвало още преди мондиала да се обсъди дали Йозил, който е от турски произходи, въобще трябва да бъде викан сред 23-ата. На снимката с Ердоган присъства и Илкай Гюндоган, но той даде публично обяснение. Йозил обаче категорично не разговаря с никого. А съотборникът му Сами Кедира призна, че случаят много е навредил на климата в отбора.

С мачовете си на световното Йозил има 92 двубоя за Германия, но едва ли повече ще бъде повикан. По принцип офанзивният халф не е сред футболистите, които често дават интервюта. Но въпреки обществения натиск дори в социалните мрежи не публикува статус защо се е снимал и срещнал с Ердоган.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят