Корифеи в неврохирургията се събират в София

Чл.-кор. проф. д-р Николай Габровски, председател на Българското дружество по неврохирургия, ще посрещне над 1600 топ специалисти от Европа и света.

Възможност за ходене при прекъснат гръбначен мозък, визуални протези за слепи хора и други иновации ще бъдат представени на 24-тия Европейски конгрес по неврохирургия

Националният дворец на културата събира в София от 13 до 17 октомври цвета на неврохирургичната наука и практика от 40 страни, членове на Европейската асоциация на неврохирургичните дружества (EANS). Домакин е Българското дружество по неврохирургия.

„Годишният конгрес на Европейската асоциация на неврохирургичните дружества е най-авторитетното и най-голямото събитие в натоварената научна програма на асоциацията. За нас е голяма чест и привилегия България за първи път да бъде домакин на престижното събитие, в което тази година ще участват над 1600 медицински специалисти от Европа и целия свят“, каза чл.-кор. проф. д-р Николай Габровски, президент на Конгреса на EANS 2024 и председател на Българското дружество по неврохирургия.

Мотото на конгреса е „Иновации. Образование. Лидерство“. Програмата включва десетки сесии, посветени на технологичния напредък, на иновативните методи на лечение, на нови, оригинални изследвания на мозъка и нервната система. Като ключови лектори ще се включат някои учени, постигнали възлови, исторически научни пробиви през последните години.

Сред тях са проф. Джоселин Блок - професор в Катедрата по неврохирургия на Университетската болница Лозана, Швейцария, която ще представи темата за имплантируеми технологии за възстановяване на възможността за ходене при пациенти с прекъснат гръбначен мозък. Тя е натрупала значителен опит и експертиза в дълбока мозъчна стимулация и невромодулация за лечение на двигателни разстройства, болка и епилепсия.

Проф. Питър Рулфсема, професор в Катедрата по неврохирургия на Медицинския център на Амстердамския университет, разработва невротехнология за визуални протези за слепи хора, с цел да възстанови рудиментарната форма на зрение, която ще представи в София. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве