Корнелия Нинова: Бюджетът на управляващите с едната ръка взема от хората, с другата дава

Бюджетът на управляващите е представен като най-амбициозния за годините на Прехода, но с едната ръка взема от хората, а с другата дава. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция.

„Първо ще коментираме най-важната тема за всички ни, това е бюджетът за 2019 г. на правителство и нашият – алтернативен, което вече се превръща в традиция за БСП. Г-н Борисов призова да говорим в числа, когато говорим за бюджета и ние сме готови да отговорим. Бюджетът е представен като най-амбициозният за годините на Прехода с много силна социална насоченост. Само че този бюджет изглежда с едната ръка взел от хората, с другата дал“, каза Нинова.

По думите ѝ от увеличена данъчна осигурителна тежест за всеки българин се очаква да влязат между 1,5 и 2 млрд. лв. повече. „Т.е. взима от хората, за да представят същите средства като една много сериозна политика“, допълни Нинова.

„През 2018 г. в София водата поскъпна с почти 10%, в Ямбол с 20%, в Бургас с 9% и в Монтана с почти 7%. Вследствие на това официално поскъпнаха цените на ВиК услугите със 7%. Освен тях поскъпнаха пощенските и хотелските услуги“, обясни Корнелия Нинова. Лидерът на БСП уточни, че са поскъпнали и горивата и са се увеличили цените на транспорта. По думите ѝ от началото на юли КЕВР повиши цената на природния газ, на парното, на електричеството. „В резултат на това – увеличение при храните“, коментира Нинова.

Ще повярваме на намерението на правителството да се бори с корупцията, когато и големият партньор в коалицията си понесе отговорността за ДАБЧ, каза още лидерът на БСП.

„В последните дни се случват и други неща в страната. Става въпрос за предприетите мерки, образувано вече досъдебно производство на представителите на ДАБЧ и коментарите около ролята на ВМРО и Красимир Каракачанов в това“, обясни Нинова.

По думите ѝ, който е нарушавал законите на България, трябва да си носи отговорност, административна, наказателна, съдебна – всякаква. „Какви въпроси поражда случилото се? Първо, защо сега, след като се оказва, че поне от няколко години се е знаело какво се случва там. В края на миналата година от пресата, отвън във Франция ситуацията там е описана. Имало е вътрешна информация от български служби и никакви мерки. Защо сега? Толкова години се е знаело какво става там и се твърди, че ВМРО през всичките тези години е имало отношение към всичките тези процеси. Това ни прилича на един предишен период, когато ГЕРБ почувстваха заплаха за правителството и постъпиха по същия начин с един друг партньор. Помните ли реформаторите и Петър Москов? Заедно ГЕРБ и реформаторите измислиха онази реформа, онази история с ваксините“, допълни Нинова.

Тя обясни, че като е станало напечено, за да си спаси собствената, ГЕРБ са хвърлили Петър Москов и Реформаторите на кучетата. „Не ви ли прилича това на същата ситуация. Когато види заплаха за правителството – хвърля отговорността върху малкия партньор, въпреки че години наред в съучастие с малкия си партньор провеждат една и съща политика“, допълни още Нинова.

„Чак днес г-жа Цачева, министър на правосъдието, се сеща да говори за промени в закона. Отново законът е виновен“, каза тя и уточни, че в приложението на закона е проблемът. Нинова попита къде са били министрите на вътрешните работи, ДАНС. Според нея проблем има и в модела на Прехода.

„Това е пример за модела на Прехода, когато всички заедно в задкулисие постъпват по този начин, но когато нещата започнат да се разкриват - ГЕРБ веднага си изчистват образа и ето патриотите са виновни. Не, не - вие управлявате заедно и заедно сте имали информация за тези процеси, затова трябва да носите и отговорността заедно“, заяви още Нинова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика