Нинова: Всички, свързали името ми с „Цанков камък“, отиват на съд

Трябва да бъдат огласени политиците, финансирани от КТБ, посочи лидерът на БСП

Главният прокурор ме уведоми, че нямам общо с проекта „Цанков камък“ – всички, позволили си да свържат името ми с проекта и с корупция, отиват на съд. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

По думите на Нинова обвинения за връзка между БСП и „Цанков камък“ са с цел да се омаловажат усилията на партията за справяне с паралелната държава. „Да ни се отнеме правото да претендираме, че автентично и истински искаме да се справим с нея“, каза Нинова.

Тя посочи, че е изпратила писмо до главния прокурор, в което пита във връзка с всички направени досега предварителни проверки за „Цанков камък“, досъдебни производства, експертизи на документи, разпити на свидетели, по какъвто и да е повод, по какъвто и да е начин, някъде дали излиза нейното име. „Получих отговор от главния прокурор, за което му благодаря“, каза Нинова.

По думите ѝ в него той обяснява, че тя няма нищо общо с тази работа. „Затова пристъпвам към второто действия, сега всички, които си позволиха да свържат моето име с корупция и „Цанкъв камък“ отиват на съд“, каза Нинова и подчерта, че това се отнася за всички от министър-председател до подгряващите го говорители.

Утре внасям писмо до Специализирания наказателен съд да бъдат огласени политиците, финансирани от КТБ, обяви още лидерът на БСП.

„Ако си спомняте Иван Гешев обяви, че има политици, които са взимали пари. Ние поискахме официално от прокуратурата да дадат този списък, да го огласят. Искаме публичност, прозрачност и политиците да си понесат отговорността. По този въпрос получих отговор също от Специализираната прокуратура – да имам предвид, че досъдебното дело е изпратено на Специализирания наказателен съд, поради което всички искания следва да бъдат адресирани до разглеждащия делото съд“, каза Нинова.

На въпрос дали президентът е надхвърлил правомощията си, след като е обещал закрила на Цветан Василев, Нинова коментира, че по-интересно около случая КТБ е кой политик е финансиран от банката. „Случаят КТБ е много по-интересен за нас и за мен от тази гледна точка, отколкото позицията на президента за Цветан Василев“, посочи Нинова.

На въпрос дали държавният глава не е надхвърлил правомощията си с коментара за това какви самолети трябва да закупи България, Нинова отговори: „Да припомня за първия КСНС, което е в правомощията на президента. Да припомня записите там, където пише в срокове, които отдавна изтекоха, че правителството ще представи план за закупуване на самолети, кой тип - откъде“, каза Нинова. Според нея държавният глава се придържа към протокола на КСНС.

Корнелия Нинова коментира и посредническата роля на Бойко Борисов между Турция и Германия. По думите й тя се е провалила.

Според лидера на БСП този диалог между Турция и Германия е недопустим в 21 век. „Очевидно е, че посредническата роля на г-н Борисов се провали щом лидерите на двете страни си говорят по този начин“, каза Нинова.

По думите ѝ трябва да се разговаря спокойно, а не да се разменят заплахи.

Лидерът на БСП коментира и предстоящата визита на френския президент Еманюел Макрон у нас. Според нея при посещението му в България би трябвало да се обсъжда бъдещето на ЕС и вариантите в Бялата книга.

„Смятам, че би трябвало да се обсъжда бъдещето на ЕС и предвидените варианти на Бялата книга и други възможности. Това е изключително важна тема в момента и с оглед на председателството на България. На второ място - националният интерес на България да бъде защитен по теми, важни за нас“, коментира още Нинова.

Коментари

Задължително поле