Корнелия Нинова: Правителството е внесло 735 хиляди тона боклуци от трети страни

Снимки: Пламен Стоименов

За 5 години правителството е внесло 735 хиляди тона боклуци от трети страни, от които – 3 тона болнични отпадъци. Внесените от Европа болнични отпадъци не подежат на контрол и не е ясно колко са внесени, призна бившият вече министър на околната среда и водите Нено Димов. Това каза по време на дебатите по вота на недоверие лидерът на БСП Корнелия Нинова.

След 10 години управление на ГЕРБ и похарчени почти 3 млрд. лева, загубата на вода по водопреносната мрежа се е увеличила от 60 на 61%. Къде отидоха парите за подновяването на мрежата?, попита Нинова.

За десет години три пъти е увеличена цената на водата – резултатите са негодна за пиене вода, хора на режими, и неподновена водопроводна мрежа, добави лидерът на БСП, предаде БГНЕС.

"За десет години платихме 500 милиона лева за ремонт на язовирите – сега 400 са в предаварийно състояние по информация на министъра на енергетиката. 113 язовира са с неизяснена собственост. Има пълно мълчание за движението на тези пари и резултатите от харченето им", продължи Нинова.

От българските граждани събирате повече такси отколкото плащат жителите на Белгия и Англия. Българите плащат четири пъти за един и същи боклук – един път плащат такса смет, после продуктова такса, общините също плащат, и на четвърто място се плащат средства от ПУДООС, а общините са залети с тонове нерагламентирани боклуци. Защо си плащат тогава хората, за да ги тровите, попита тя управляващите.

По думите й, кризата в Перник се дължи на умишлено криене на истината заради изборите. Втората причина е безхаберие – от септември насам сме ви предупреждавали точно 14 пъти, допълни Нинова. Доведохте тази криза с умишлени действия и затова показател е, че има арестувани хора. За решение на кризата са необходими експертни решения, но паникьосани в това да си запазите правителството, не обръщате внимание. Продължавате да лъжете хората, че за 45 дни ще се реши кризата – вчера министър на ГЕРБ заяви, че не само още не е започнало производството на тръби за водопреносната мрежа, ами е абсурд да се успее да се построи водопровода за 45 дни, каза още Нинова в мотивите си за внасянето на вота на недоверие към правителството.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика