Корнелия Нинова: Правителството сведе темата за председателството на ЕС до техническа подготовка

Конгресът отхвърли предложение за промени в избора на председател

Правителството сведе темата за председателството на Съвета на ЕС до техническа подготовка. Обществото ни не беше ангажирано в смислен дебат. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на заседанието на 49-ия Конгрес на БСП

Последните седмици имаше много въпроси защо свикваме заседание сега. Дори се внуши, че този конгрес е извънреден. Няма нищо извънредно в това заседание. Съгласно чл. 31 в нашия устав Конгресът е постоянно действащ орган и заседава не по-малко от веднъж годишно. В неговите правомощия е да обсъжда актуални политически въпроси“, обясни пред делагетите Нинова.

Тя посочи, че един от важните и актуални политически въпроси, които да се нуждаят от обсъждане във върховния орган на партията е председателството на Съвета на ЕС, което страната ще поеме ротационно догодина.

"Това е възможност страната ни да бъде не само домакин, но и активен участник във вземането на решение за бъдещето на Европа. Ние декларирахме, че ще подкрепим правителството за председателството при едно условие - че приоритетите на това председателство бъдат изготвени в парламента от всички парламетарно представени партии и в национално съгласие", каза лидерът на БСП.

"Г-н Борисов прие това условие и разбира се, не го изпълни. Обществото ни не беше ангажирано в смислен дебат как да се развива ЕС. Правителството сведе председателството до техническа подготовка“, добави Нинова.

„Втората тема е Бюджет 2018“, каза тя. По думите й вярно е, че бюджет се прави от правителството, но е работа на опозицията да представи своята алтернатива. „Ние сме поемали ангажименти и сме длъжни пред онези почти 1 млн. българи, които ни подкрепиха да спазваме обещанията си“, заяви лидерът на БСП.

Свикването на днешния форум на партията по подобни теми предизвика сериозни вътрешнопартийни спорове. При гласуването на дневния ред в началото делегати поискаха да се включи точка за промени в устава, за да може председателят на партията да се избира на конгрес, а не с вътрешно партиен избор, както е в момента. Това искане обаче беше отхвърлено с 397 гласа "против" , "за" 149 и 45 въздържали се.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика