„Корона“ разцепи Обединеното кралство

Отношенията между принцеса Даяна и принц Чарлз са в основата на четвъртия сезон на поредицата.

Роялистите скочиха срещу новия сезон на сериала

Нарекоха сериала “тролинг с холивудски бюджет” заради историята на Чарлз и Даяна

Сюжетната линия не е обсъждана с Бъкингам

През 2016 г. компанията Netflix пусна сериал за управлението на кралица Елизабет Втора, от който са излъчени три сезона. На 15 ноември се състоя премиерата на четвъртия сезон, който обхваща събитията от 1979 до 1990 г. Най-същественото през този период са отношенията между Чарлз и Даяна.

След премиерата приятели на принца бяха възмутени от това как е представен бъдещият крал на страната. Те изразиха несъгласието си пред “Дейли мейл”. Според тях създателите на сериала не се интересуват от ничии чувства, а преследват само печалба. Така че не може да става дума за никаква историческа достоверност.

“Това е тролинг (примамка, провокация - б. а.) с холивудски бюджет. Не трябва обществеността да се въвежда в заблуждение, че това е, което наистина се е случило”, казва един от приближените. По неговите думи принц Уилям също не е доволен от сериала, защото чувства, че експлоатират родителите му и ги представят в лъжлив, опростен вид с цел печелене на пари.

И кралската биографка Пени Джунър не остава настрана. “Корона” е произведение на художествената литература и нивото на изобретателност постоянно расте - казва тя. - Предишните сезони бяха исторически произведения, четвъртият - неотдавнашна история, затова изглежда по-жестока в своите лъжливи внушения.”

Казват, че Елизабет Втора е гледала първия сезон и дори го е харесала, макар да го е нарекла излишно драматичен. Колкото до твърдението на създателя и основен сценарист на “Корона” Питър Морган, че сюжетната линия е обсъждана със старшите членове на кралското семейство, Бъкингамският дворец отрича това.

Кой е по-по-най

Чарлз плаща дрехите на синовете и снахите си

Кралското семейство не разчита само на парите, отпускани му от държавния бюджет.

Никой не се чуди, че кралската фамилия във Великобритания е богата, но откъде точно идват приходите є? Става дума за личното състояние на височайшите особи.

Най-богата, разбира се, е кралицата. Елизабет Втора притежава близо 400 млн. евро. Те идват от наследство от родителите ѝ, инвестиции в недвижими имоти (кралицата владее правата над много замъци на Британските острови), скъпоценности и дори от конни надбягвания.

Принц Чарлз е на второ място с 331,6 млн. евро. Той е владетел на херцогствата Корнуол и Родсей, които имат значителни активи. Годишният доход на принца на Уелс е доста добър благодарение на недвижимите и селскостопанските имоти, както и на внушителния му инвестиционен портфейл. Затова е напълно логично, че Чарлз дава пари за дрехите и пътуванията на синовете си и техните съпруги.

Принцовете Уилям и Хари притежават по 33 млн. евро. Уилям се радва на солидно финансово положение, тъй като по време на службата си в армията, а после като пилот на хеликоптер получава стабилна заплата. Освен това има значително наследство от майка си, принцеса Даяна, и от прабаба си Елизабет, кралицата-майка.
Кейт Мидълтън, съпругата на Уилям, е доста състоятелна с нейните 8,2 млн. евро. Родителите ѝ притежават печеливш бизнес под името Party Pieces и се говори, че са отделили значителни суми за себе си и децата си.
Меган Маркъл е заработила 4,2 млн. евро в качеството си на актриса. Освен в сериала “Костюмари”, тя се е снимала в по-малки роли и реклами.

70 години на трона

Елизабет II няма намерение да сдава властта

За времето на управление на Елизабет Втора са се сменили 12 премиер-министри, 7 римски папи и 7 кентърбърийски архиепископи.

Готвят празненства за платинения юбилей от управлението на кралицата през лятото на 2022 г.

Появилите се неотдавна предположения, че 94-годишната Елизабет Втора смята да се оттегли от трона и да го предостави най-после на сина си принц Чарлз изглежда са неоснователни. Британският министър на културата Оливър Даудън каза, че са започнали работа над програмата за честването на платинения юлибей от управлението на Нейно Величество и то ще бъде през юни 2022 г.

Годишнината от възкачването на престола всъщност се навършва на 6 февруари 2022 г., но правителството на Великобритания е решило честването да бъде от 2 юни, четвъртък, до 5 юни, неделя, за да могат хората спокойно да се насладят на неработните дни в хубаво време.

Детайлите по празника ще бъдат съобщени в близките месеци, но правителството отсега уверява, че той ще бъде наистина зрелищен. С платинен медал ще бъдат наградени хора, работещи на държавна служба, включително представители на въоръжените сили, спецслужбите и наказателните учреждения. Тази традиция идва от времето на кралица Виктория, когато е изработен специален медал за 50-годишнината от управлението ѝ.

Диамантеният юбилей от възкачването на трона на Елизабет Втора през 2012 г. се помни до ден-днешен. Основните шествия бяха в Гринуич и по централната лондонска улица “Пикадили”. В магазин Fortnum&Mason бе организирано пиене на чай за неколкостотин души. Празникът бе съпроводен с парад на плавателни съдове по Темза. По бреговете на реката се събраха десетки хиляди, много от които дори нощуваха на палатки въпреки проливния дъжд.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Сериали