15 души загинаха при експлозия в китайска мина

Корнелия Нинова: Няма да подавам оставка Тези 50 човека, които ми поискаха оставката, се оказаха 21, заяви лидерът на БСП

Проф. Димитър Иванов: Дебатите за брекзит през последните 3 години парализираха британската политическа система

Украйна отхвърли предложения от „Газпром“ нов договор за транзит на газ

ТОП университет по приложни науки от Холандия идва на гости в София

Премиерът инспектира изграждането на участък от магистрала „Хемус“ (ВИДЕО)

Платна на Светлин Русев и Нерон на търг днес Стартира първият фонд за инвестиции в изкуството у нас

Прокуратурата и ГДБОП разбиха група за производство за фалшиви документи

Сухопътните войски отбелязват своя празник

Децата, приети в болница с хранително отравяне, са в добро състояние

Израелската ПРО прихвана четири ракети, изстреляни от Сирия

Рядък син диамант беше продаден за близо 15 млн. долара

САЩ: Израелските селища на Западния бряг не са незаконни

Вижте какво ще е времето днес

Кой ще бъде новият капитан на България?

Короядът на зелените убива иглолистната гора Вредителят плъзна след натиск на еколозите да не се разчиства резерватът „Бистришко бранище“

Хиляди декари иглолистни гори са унищожавани всяка година от разпространението на корояд у нас, показа проверка на “Труд”.

Основната причина за нашествието на вредителя е натискът на няколко зелени организации, упражнен върху държавата през 2001 година. Тогава, на 18 юли, заседава комисия, създадена в МОСВ. Тя трябва да реши какво да се прави с последствията от смерча във витошкия биосферен резерват “Бистришко бранище”. Два месеца по-рано природната стихия поваля в месността 620 декара смърч.

“Труд” разполага с протокола от заседанието, от който е видно, че представителите на зелените са най-върлите противници на единственото разумно решение – падналите стволове да бъдат извозени. Причината – става дума за биосферен резерват, който изключва човешка намеса. В сбирката освен признати експерти като проф. Георги Цанков и колегата му Стефан Мирчев, участват и добре познатите днес представители на зелените Андрей Ковачев и Тома Белев.

Специалистите предупреждават, че дърветата трябва да се извозят, тъй като вече е откри корояд типограф и обясняват.

“Няма заплаха”, заявява Ковачев, който е категоричен, че гората ще се възстанови сама. Белев, който тогава е директор на Природен парк “Витоша” казва, че не може да се залесява, защото човешката намеса в резервата е забранена. Вместо това предлага образувалото се короядно петно да се наблюдава. Ковачев допълва, че трябва пиар програма, за да бъде убедено обществото, че всичко е в името на природата.

Експертът проф. Георги Цанков пред „Труд“: 1 млн. декара гора е загинала

“1 милион декара гора е загинала от 17-те милиона, залесени през 80-те години на миналото столетие” – това съобщи пред “Труд” проф. Георги Цанков. Той е един от най-добрите учени в областта на горското стопанство, чийто разработки до днес се считат основополагащи в сектора.

Цанков обясни, че преди около 30 години са залесени 17 млн. дка в долния лесорастителен район на страната. Той определи проблемът с корояда като много сериозен.

“В момента белият бор в Родопите е нападнат от върхов корояд. Дърветата загиват”, обясни експертът. И добави, че корояд типограф пък убива смърчовете.

Проф. Цанков разясни, че борбата с вредителя не се води по правилен начин.

Грешен опит

Специалистът разказа, че когато стихии събарят дървета, стволовете моментално трябва да се извозват. Вместо това у нас започвали да се създават комисии, които отивали на място, правели огледи и чак след това се вземало решение.

“Дърветата падат основно през зимата. Короядът започва да напада през май, а комисиите се събират юли и мислят до октомври. Тогава вредителят вече е нанесъл пораженията и няма какво да се направи”, посочи професорът. Той добави, че продължават да се образуват короядни петна в горите – става дума за местности с 200-300 заразени дървета. “Там не трябва да има никакво забавяне, а незабавното им отсичане. Само така останалата част от гората няма да бъде нападната”, каза проф. Цанков. Той припомни, че короядът се развъжда под кората и прегризва проводящата тъкан.

Становище
Специалистите
са учудени

“Труд” разполага и със становището на тогавашното ръководство на Лесозащаитна станция-София за заседанието на комисията.

В него има коментари на изказванията по време на сбирката – относно тезите на Андрей Ковачев е записано – “Пледира за консервация на и опазване на екосистемата, а същотот време не отчита основния й образуващ фактор – смърчовата гора, която няма да се възстанови”. Становището приключва с предупреждение, че стремежът да бъде защитен “Бистришко бранище”, може да се превърне в ерозирала зона.

Позициите на „природозащитниците“:
Документи разкриват безхаберието

Две становища имат и зелените – едното е на Тома Белев в качеството му на тогавашен шеф на ПП “Витоша”, а другото на Българско дружество за защита на птиците, по онова време оглавявано от Сергей Дерелиев. “Труд” разполага и с тези два документа.

Ето какво пише Белев: “По време на дискусиите в комисията като един от подходите за намаляване на риска от масовото развитие на корояди беше посочено изнасянето на падналата дървесина. Според нас този подход ще има сериозно негативни последици и е напълно недопустим”. Доводите за това са, че ако стволовете бъдат извозени, ще бъде отнета значителна част от биогените в екосистемата и така щяла да се намали нейната стабилност.

От БДЗП обясняват, че е “несъобразно да бъде изнесена каквато и да е част от повалените дървета”. Причините – в закона пишело, че това можело да стане, само ако падналите дървета са над 25% от горския масив.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. Толкова неприятен, нагъл и алчен човек като Белев да се изживява като еколог е олицетворение какво ни е положението. Само вреди носи този човек, за страната и населението й.

 2. Този човек, Белев, трябвада бъде осъден за престъпно неахайство и крещящя некомпетентност. Той съсипа Витоша. И как може той да продължава да дава нареждания и акъл? Вън, този мръсник и сребролюбец от общестеения ни живот

 3. Трябва тази безотговорност и некадърност на еколозите или зелени както и да се наричат да бъде криминализирана. Не може да се продължава повече така. Не стига, че ни заливат морето с бетон, ами и тия нагли некадърници като Тома Белев унищожават горите ни. Реално от глупостта на този некадърник са унищожени повече дървета, от колкото дори от незаконната сеч.

 4. Пак зелената мафия. Тия няма ли кой да им тегли поне един бой, като не иска държавата да ги вкара натопло.

 5. Тези НПО-та веднъж за винаги трябва да бъдат разкарани, зелени Америка за България, Български Хелзински комитет, всички те са тумори. Ако се вгледате в техните благодетели, все стигате до Сорос, защо ли.

 6. Минавах през Бистришко бранище наскоро. Няма по-тъжна гледка! Тези „еколози“, както всички подобни на тях организации по света, прокарват идеи, които нямат нищо общо с природата. Вижте немската зелена партия как от екологична организация се превърна в пръв организатор на подмяната на европейското население с африканци!

 7. Бистришко бранище е доказателството, че къде мине еколог и трева не никне.Но пари усвояват като за световно.

 8. е, тва вече е безумно…тия зелените трябва някой да ги спре, щото иначе всичко ще унищожат докато обясняват колко се грижат и колко другите са криви, а не те

 9. В България няма еколози! Всички са зелени кукли на конци, управлявани от Прокопито!

 10. Благодарим ти Тома, ти си един страхотен гений!!! Братчееее!

 11. Този малоумник съсипа Витоша. Зарадо неговата некомпетентност любимата планина на софиянци е в окаяно състояние. Редно е да бъде съден и да понесе отговорност зарди това, което причини на Витоша.

 12. Ето колко тия шмекери разбират от екология! Докато те протестират бръмбарите опасоха гората.

 13. „Зелените“ мошеници, контролирани от Прокопиев, са известни със своите действия против българската природа!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.