Съвременните въглищни централи гарантират прехода към нискоемисионна енергетика Дългосрочните договори са една от формите на механизмите за капацитет

Ердоган: САЩ грешат, като настояват Турция да се откаже от С-400

Н.Пр. посланикът на Куба пя и танцува с Йорданка Христова за 500-годишнината на Хавана (СНИМКИ)

Израелската армия нанесе нови удари срещу Ивицата Газа

Вижте какво ще е времето днес

Катастрофа ограничава движението на пътя Видин – Монтана

От днес глобяват за неподходящи за зимата гуми

“Лудогорец“ и „Левски“ в спор за бразилец

На 15 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за петък, 15.11.2019

Премиерът Борисов: Няма гръцка компания, която да работи в България и да се е оплакала от нещо (ВИДЕО)

Изчезналото в село Николаево момченце най-вероятно е било отвлечено

Великобритания бави новата Еврокомисия Брюксел в юридически пат

89,65 лв. тол такса от София до Бургас По-екологичните камиони ще плащат по-малко

ЕК започва наказателна процедура срещу Великобритания за отказа да изпрати еврокомисар

Косово: от войната към независимостта

Отношенията между Белград и Прищина са на мъртвата точка

Косово, което отбеляза десетата годишнина от обявяването на независимостта си, е плод на разпадането на бивша Югославия. След Втората световна война Косово, малък анклав на Западните Балкани, населен предимно с албанци мюсюлмани, е интегрирано в югославската федерация.

През 1974 г. то става „автономна област” на Сърбия, членка на югославската федерация. Косово, в което се намират исторически православни манастири, е смятано от сърбите за люлка на тяхната идентичност и религия. През 1989 г. президентът Милошевич значително ограничи автономията му, предизвиквайки протест, който бе смазан със сила. През 1990 г. албанските лидери обявиха независимост на Косово, която бе отхвърлена от сръбското правителство.

Войните в Хърватия и Босна през 90-те отприщиха процеса на дезинтеграция на Югославия. Между 1998 и 1999 г. войната в Косово между албанските сепаратисти и сръбските сили доведе до смъртта на над 13 000 души, от които 11 000 албанци и 2000 сърби. Почти милион бежанци се стекоха в Албания и Македония. След клането в Рачак НАТО предприе 78-дневна бомбена кампания, взимайки на прицел сръбски военни цели. Сръбските сили се изтеглиха от Косово на 10 юни 1999 г. ООН и НАТО поставиха Косово под своя защита. След войната напрежението между албанското мнозинство и сръбското малцинство остана, особено в разделения град Митровица, в Северно Косово.

На 17 февруари 2008 г. парламентът на Косово обяви независимост, незабавно призната от САЩ и от повечето европейски страни. Независимостта обаче бе отхвърлена от Сърбия, Русия и други страни като Испания, която вижда в нея обезпокоителен прецедент за собствените си стремящи се към независимост региони. През 2009 г. Косово стана член на МВФ и Световната банка. През 2010 г. Международният съд постанови, че независимостта на Косово е в съответствие с международното право. От около две години разговорите за нормализация на отношенията между Белград и Прищина са на мъртвата точка.

(Със съкращения, от БТА)

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.