Косовската полиция не предвижда специални мерки за сигурност при визитата на сръбския президент

Косовската полиция не предвижда специални мерки за сигурност по време на днешното посещение на сръбския президент Александър Вучич в Косово, предаде Танюг.

Говорителят на полицията Баки Келяни каза за радио "Свободна Европа", че полицията подготвя оперативен план за сигурност, какъвто се предвижда и за всички други случаи на посещения на чуждестранни делегации.

Сръбският президент ще посети в събота някои градове в северната и централната част на Косово, за да разговаря със сърбите, живеещи там.

Посещението ще продължи два дни. През това време Вучич ще посети сръбския манастир Грачаница край Прищина. Ще положи и цветя на мястото на убийството на Иванович в Косовска Митровица.

За решението да посети Косово след убийството, потресло цяла Сърбия и поставящо под заплаха сигурността на Балканите, Вучич обяви на 16 януари по време на обръщението си към нацията. „Скоро ще бъда в Косово, защото трябва да говоря с народа, който чака това“, заяви той.

Според съпартиеца на Вучич от Сръбската прогресивна партия Милован Дрецун „посещението на Вучич е рисковано, но необходимо“. „Президентът ще бъде със сръбския народ, ще покаже, че Сърбия напълно подкрепя сръбския народ в Косово, поддържа го, гарантира сигурността му, доколкото Сърбия може да направи така. Посещението ще възпрепятства по-нататъшното напрежение“, заяви депутатът.

Министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович определи посещението на Вучич като извънредно рисковано. „Убийството на Оливер Иванович прави това посещение много сложно. Но с Вучич не може да се говори по темата, ние не можем да го откажем от намерението му. Не мисли дали има заплаха за личната му безопасност“, допълни министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа