Косовският въпрос като отворен проблем

Какво може да очаква и да направи Сърбия?

Диалогът е мъртъв, докато Прищина не покаже, че иска разговорите да продължат

След почти осем години преговори в Брюксел, редица идеи, които се чуха извън преговорната маса - от началния план на Марти Ахтисаари, модела на двете Германии, до разграничаването и размяната на територии и сериозните изявления, че диалогът в Брюксел има определен срок и това е средата на 2019 г., косовският въпрос навлиза в следващата година като отворен проблем без никаква видима перспектива за решение.

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай представи наскоро текст на проект за окончателно споразумение с Белград, в който иска от Сърбия да признае Косово като независима държава и да позволи нейното членство във всички международни организации, да плати военни репарации за конфликта в Косово и северната част на областта да бъде напълно интегрирана.

В международната и местната общественост вече като факт се приема невъзможността на Брюксел да доведе до край диалога между Белград и Прищина и като сигурна се вижда промяната на формата, в който ще се търси решение.

Какво при тези обстоятелства може да очаква и да направи Сърбия?

Не твърде много. Тъй като диалогът е мъртъв, докато Прищина не покаже, че иска разговорите да продължат, а това означава, че за начало трябва да отмени митата.

Тъй като същността на проблема е, както каза президентът Александър Вучич, в нашите разговори с албанците. Решение не могат да наложат нито европейците, нито Русия, независимо от това, че крайното решение за Косово не е възможно без тяхното съгласие, смята той.

Целта на Сърбия е да постигне компромис по косовския въпрос, но не сме близо до това, не защото тя не желае това, а защото не го желаят албанците, е оценката на президента Вучич за най-тежкия сръбски държавен и национален проблем, с който Сърбия навлиза и в следващата година.

Повече от това в този момент не може да се каже, защото сега на масата е признаване на независимостта на Косово без да се зачитат сръбските интереси. Това не е предмет за разговори за Белград, нито за сръбското общество, затова решение на косовския проблем няма.

Превод: БТА,

(със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари