Сблъсък с интриги за Стрелците, нови доходи за Близнаците – Дневният хороскоп на Алена

На 5 април 2020 да почерпят

Зад завесата на пандемията

708 жертви на COVID-19 във Великобритания, сред тях е и 5-годишно дете

Силвио Орландо: Берлусконовците са преходни

Заловиха лидера на Ислямска държава в Афганистан (ВИДЕО)

Установено е опасно усложнение от COVID-19 – увреждане на мозъка Лекарите съветват хората, забелязали загуба на вкус и обоняние, да прекарат поне седмица у дома

Медицинският експертен съвет към правителството спира да съществува

Люксембург доживя голям футболен форум

Спад на броя на загиналите от коронавирус за денонощие в Италия

Борисов и Нетаняху обсъдиха пандемията от COVID-19

Гърция удължи мерките до 27 април

Жертвите на коронавируса по света са над 60 000

Хората без здравна застраховка в САЩ може да платят до 74 000 долара за лечение на COVID-19

Отлагат промените в Закона за енергетиката

Косовският въпрос като отворен проблем Какво може да очаква и да направи Сърбия?

Диалогът е мъртъв, докато Прищина не покаже, че иска разговорите да продължат

След почти осем години преговори в Брюксел, редица идеи, които се чуха извън преговорната маса – от началния план на Марти Ахтисаари, модела на двете Германии, до разграничаването и размяната на територии и сериозните изявления, че диалогът в Брюксел има определен срок и това е средата на 2019 г., косовският въпрос навлиза в следващата година като отворен проблем без никаква видима перспектива за решение.

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай представи наскоро текст на проект за окончателно споразумение с Белград, в който иска от Сърбия да признае Косово като независима държава и да позволи нейното членство във всички международни организации, да плати военни репарации за конфликта в Косово и северната част на областта да бъде напълно интегрирана.

В международната и местната общественост вече като факт се приема невъзможността на Брюксел да доведе до край диалога между Белград и Прищина и като сигурна се вижда промяната на формата, в който ще се търси решение.

Какво при тези обстоятелства може да очаква и да направи Сърбия?
Не твърде много. Тъй като диалогът е мъртъв, докато Прищина не покаже, че иска разговорите да продължат, а това означава, че за начало трябва да отмени митата.

Тъй като същността на проблема е, както каза президентът Александър Вучич, в нашите разговори с албанците. Решение не могат да наложат нито европейците, нито Русия, независимо от това, че крайното решение за Косово не е възможно без тяхното съгласие, смята той.

Целта на Сърбия е да постигне компромис по косовския въпрос, но не сме близо до това, не защото тя не желае това, а защото не го желаят албанците, е оценката на президента Вучич за най-тежкия сръбски държавен и национален проблем, с който Сърбия навлиза и в следващата година.

Повече от това в този момент не може да се каже, защото сега на масата е признаване на независимостта на Косово без да се зачитат сръбските интереси. Това не е предмет за разговори за Белград, нито за сръбското общество, затова решение на косовския проблем няма.

Превод: БТА,
(със съкращения)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Грам съжаление нямам за сърбите. Половината им държава е построена върху откраднати български земи. Какво стана накрая -. загубиха Косово и Метохия истинските сръбски земи на Балканите. Всичко се връща един ден.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.