Костадинов за падналия военен самолет: Докога ще продължават да умират хора без бойни действия?

Снимка: Пресцентър

Армията ни се разпада и е унищожавана от тези, които управляват държавата. Трагедията е, че за пореден път даваме кръв. Имаме загуби в мирно време.

Този коментар направи в парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов минути след като стана ясно, че в Граф Игнатиево е станал инцидент с тренировъчен военен самолет и вероятно има двама загинали.

Той припомни, че това е пореден инцидент - през последните години имаше такъв с изтребител и с един от малкото ни оцелели хеликоптери.

"Българската армия все по-малко може да гарантира основното и конституционно задължение, което има - да гарантира териториалната цялост и независимостта на страната", констатира той.

Само няколко часа по-рано Костадинов прочете от парламентарната трибуна декларация, която по ирония на съдбата предупреждаваше за лошото състояние на българската армия.

"Проблемът е изключително сериозен. Миналата седмица имах среща с представители на българските въоръжени сили. Законът им забранява да застанат с имената си. Те ни потърсиха като акт на финално отчаяние", обобщи той. И обясни, че военните се оплакали - налагало се да си купуват дори тоалетна хартия. Казали още: "В поделенията нямаме елементарни битови условия, храната не достига. Когато отиваме на учения не стреляме, защото няма достатъчно боеприпаси.  Техниката се разваля. Автоматите са от 60-те години на миналия век, заяждат, засичат и създават проблем за сигурността на войниците".

"На фона на всичко това, на липсващото облекло, че войниците трябва сами да си купуват от OLX и други платформи кубинки и камуфлажи, дори неща с ежедневното носене на бойната служба, България заделя милиарди за военна помощ за Украйна", бесен е лидерът на "Възраждане".  Той нарече лъжа и твърденията, че за Киев са отишли само оръжия с отпаднала необходимост. Според него армията има нужда от гаубиците, макар вече да няма дори боеприпаси за тях.

"Това е военно престъпление, което лицата, които управляват страната последните 3 г. извършват системно.  Не е само министър Запрянов, който брутално наруши закона като каза, че гаубиците са изпратени с решение на НС защото са с отпаднала необходимост.", каза Костадинов.

Той изрази искрено съжаление за случилото се. "Докога ще продължават да умират хора без бойни действия, докато българските управляващи даряват малкото останали ресурси на въоръжените ни сили на Украйна. И кой ще поеме отговорността за това?", попита лидерът на "Възраждане"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика