Коя е „болестта на царете”?

Това не е тайна: подаграта е запазена марка – страдание, за богати хора още от дълбока древност. Всички подробности за това заболяване широката публика ще научи от новия документален филм „Болестта на царете” – безплатна прожекция в Дома на киното на 5-и февруари от 19.00 ч. Сценарист е проф. д.м.н. Златимир Коларов, режисьор – Валентина Фиданова-Коларова, оператор – Здравко Ружев. Поканата е за всички „некороновани царе” с тази болест, за здравите им близки и тези, които са любопитни спрямо генезиса и проявата на заболяването.

Подаграта е най-честата възпалителна ставна болест с кризисно протичане. Първото описание на болестта е от Инхотеп – инженер, математик, астроном и лекар в древен Египет. Пълното клинично описание на болестта е на Хипократ в древна Гърция. Той пише, че ревматизмът е болестта на бедните, а подаграта – на богатите. Свързва го с разгулен живот, с преяждане и препиване. Най-доброто описание на болестта е на Синденхайм, считан за английския Хипократ. Той я описва в научния си труд „За подаграта и воднянката”. Самият той е боледувал от подагра. В Средновековието са считали, че подаграта се дължи на токсично вещество, което се стича от мозъка към ставите. Всъщност са били прави, че се касае за токсично вещество, но не от мозъка. То е пикочната киселина, която изкристализира в ставите и причинява ставната криза. Още Хипократ е забелязал, че от подагра боледуват писатели, поети, пълководци, политици, изобщо изявени и дейни мъже, без да може да обясни този факт. Обяснението сега е, че пикочната киселина действа на същите мозъчни рецептори като кофеина, теобромина и тоефилина, които са в кафето и чая и активира и стимулира мозъчната дейност като тях.

Филмът е документален с 3D анимация на процесите, които се развиват в ставата при подагрозна криза, с интервюта на лекари и болни от подагра, с картини на класически художници, изобразили болни с криза в различни житейски ситуации. Спонсориран е от Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза, на което проф.д.м.н. Златимир Коларов е председател от над 10 години.

Коментари

Задължително поле