Край морето търсят обзаведени апартаменти

Край морето и в планинските курорти най-търсени от купувачите са студия и двустайни апартаменти. Но интерес има и към по-големи жилища.

Предпочитат жилища с ниска такса за поддръжка

Най-голям е интересът към студия и двустайни

Най-често цените са около 800 евро/кв. м

В морските и планинските курорти купувачите предпочитат напълно завършени имоти, които са обзаведени и готови за ползване, разказаха брокери. За апартаменти в нови сгради, продавани на шпакловка и замазка, по-трудно се намира купувач.

Причината за това е, че новите собственици трябва да положат допълнителни усилия за довършителен ремонт и обзавеждане. При положение, че собственикът не живее в курортния град, правенето на ремонт и купуването на мебели от разстояние изисква много усилия.

Купувачите на ваканционни имоти са предимно българи, но има и много чужденци. Българите купуват жилища в курорти, за да могат да прекарват в тях свободното си време със семейството, както и за да вложат парите си. Когато собственикът не използва ваканционния имот, може да го дава под наем.

Край морето и в планинските курорти най-търсени от купувачите са студия и двустайни апартаменти. Причината е, че те са с по ниска цена. Покупката им изисква по-малка сума, а при необходимост от пари в брой по-бързо може да бъдат продадени.

Не липсва интерес и към апартаменти с две спални за собствено ползване от хора, които предпочитат по-голям комфорт за по-дълъг престой. Хората с по-големи финансови възможности държат и по време на почивката си да имат същия комфорт, както в основното си жилище, и затова купуват по-големи апартаменти.

Ваканционните жилища в сгради с ниска такса поддръжка са предпочитани и когато са с атрактивна цена, те биват продадени в рамките на няколко дни или седмици.

Средните цени на апартаментите в повечето курорти в страната са около 800 евро/кв. м, показват данни на компания за недвижими имоти. Изключения правят локации като Боровец, Свети Влас, Поморие и Созопол, където сделки най-често се сключват на нива 1200-1400 евро/кв. м.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти