Край на цигарите в детски градини и открити площадки с деца в Гърция

Снимка: Архив

Нова наредба с която се слага край на пушенето по детските площадки и други открити места, където децата се движат, ще бъде внесена скоро в парламента от здравния министър Василис Кикилиас.

Новите промени ще бъдат включени в законопроект за актуализиране на законодателството за борба с тютюнопушенето, което правителството ще внесе в парламента през следващите седмици. Мерките ще обхванат, както магазини. така и спортните площадки на закрито за деца. Нарушителите ще бъдат глобявани според нарушението.

През м. октомври правителството ще започне голяма информационна кампания, за да помогне на гражданите да се запознаят с техните права и задължения.

Припомняме, че според гръцкото законодателство глобата за пушене на обществено място варира между 50 и 500 евро. Ако пушачът ползва цигари в затворено помещение, може да бъде санкционирано и заведението или място, в което той пуши. Глобите, както и за продажба на цигари на непълнолетни започват от 500 и могат да достигнат 10 хил. евро при четвърто констатирано нарушение. Тогава магазинът или заведението могат да бъдат затворени за 10 дни от здравните инспектори. При пето нарушение на закона пък заведението може да бъде затворено от властите. Забраните включват не само конвенционалните, но и електронните цигари.

Туристите могат да пушат на обособени места за пушене извън сградите, както и до момента.

Глоба от 500 до 10 хил. евро грози и всеки, който продава алкохол и цигари на малолетни, както и всеки, който насърчава тютюнопушенето на забранени за това места.

Тютюнопушенето не е забранено у дома, но пък е забранено в личните автомобили.

Ако шофьорът или пътник пуши в колата, глобата е 1500 евро и отнемане на шофьорската книжка за един месец. Ако в колата има дете на възраст под 12 г., глобата нараства до 3000 евро, като няма значение дали водачът или пътниците са пушили. Двойната глоба ще се прилага и за водачите на обществения транспорт, ако пушат в кабинката си.

Законът забранява тютюнопушенето на всички обществени и частни работни места (с изключение на цигарените фабрики), в лечебните заведения, барове и клубове, затворени чакални зони, летища (с изключение на обозначените зони за пушене), в градския транспорт и пристанищните гари, хранителни магазини, както и целия обществен транспорт. Освен това в списъка с обществени места попадат учебните заведения и всички институции, в които се предоставят услуги на обществеността. Забраната се разпростира и върху обществените чакални, приемни, конферентни зали и амфитеатри.

В заведенията с музика на живо и казината могат да бъдат обособени зони за пушене, като собствениците трябва да платят годишна такса от 200 евро на квадратен метър за тях.

Коментари

Задължително поле