Красен Станчев: Крайните потребители няма да пострадат от смяната на лева с еврото

Намаляването на лихвите и схемите за подкрепа обаче могат да се окажат проблемни

„Една банкнота се сменя с друга банкнота – това не  е лесен процес, но е технически. Законопроектът се очакваше много отдавна, но освен него, много интересен е и анализът на въздействията на самия закон. Това показва какво се губи и какво се печели – какви са разходите по замяната на банкнотите.“

Това каза Красен Станчев, един от основателите на Института за пазарна икономика, по БТВ, във връзка с проектозакона за въвеждането на еврото у нас. 

В проекта се посочва, че превалутирането на цените и всички стойности от левове в евро не може да води до поставяне на потребителите във финансово по-неблагоприятно положение, отколкото биха били, ако еврото не е въведено.

Според Станчев смяната на цените ще струва общо малко над 1 млрд. лв.

„Крайните потребители няма да пострадат от смяната на едната банкнота с другата. Няма да има инфлация, предизвикана от тази причина. Но ще има инфлация от разликата в цените в България, от по-бързия ръст на доходите в България, отколкото в ЕС, от бюджетната политика на правителството – включително минимални заплати, компенсации, дупки в разходната и приходната част“, допълни той. 

Икономистът обясни още, че анализът на въздействието на закона се опитва да направи нещо като списък на ползите и на разходите от въвеждането на еврото.

Сред ползите той посочи безплатното превалутирането на сметките, намаляването на лихвите у нас и това че България ще може да ползва всички форми на подкрепа от ЕС и Европейската банка. Въпреки това обясни, че намаляването на лихвите и схемите за подкрепа могат да се окажат проблемни за икономиката у нас.

„Банките може да започнат да раздават кредити урбулешката, а схемите за подкрепа могат да стимулират онези, които искат първи да се наредят на опашката за някоя субсидия от ЕС, което пак не е добре за икономиката“, каза Станчев. 

„Много е важно съставът на Централната банка да остане и да си върши работата. Министърът на финансите също трябва да си върши работата. България е включена в Международния сив списък за прането на пари. България трябва да излезе оттам, за да може да влезе в еврозоната. Друго уникално изискване за България е върховенството на закона“, отбеляза още икономистът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси