Красимир Вълчев: Разпространяват се заплахи, че ромите не трябва да пускат децата си на училище

Много е важно полицията да разбере откъде идва това, призова министърът на образованието

„Имаше напрежение в началото на учебната година, включително и отказ на част от родителите да изпращат децата си в училище. Разбирам, че се спекулира със страхове, включително и в кварталите с концентрация на ромско население. Разпространяват се заплахи, включително и внушения, че не трябва да пускат децата си, че трябва да ги вземат от училище. Дори днес, в Сливен, разбрах, че и тук е имало подобен случай. Миналата седмица имаше в София. Очевидно ставаше дума за добре организирани групи. Но по-късно ще имаме информация.“

Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по повод създалата се паника сред ромски родители заради слухове, че децата им ще бъдат отнети и затова трябва да ги вземат от училищата и детските градини.

"Учителите реагират на тези слухове. Те са тези, които трябва да успокоят родителите, те и училищата са в ежедневна комуникация с тях и обясняват, че няма такава заплаха", допълни още той. „Много е важно полицията да разбере откъде идва това. Мен лично, предполагам и голям процент от българите, ни е страх, че голям процент от децата не ходят на училище или, ако ходят, не е постоянно. Не са ефективно интегрирани, не знаят добре български език, нямат необходимия набор от знания и умения, които да им позволят ефективна интеграция в обществото, на пазара на труда. Това ми е притеснението. Моето усещане е, че някой се опитва да подмени приоритетността на проблемите, които имаме“, коментира още Красимир Вълчев.

Регионалните структури на Министерството на образованието и науката ще инициират допълнителни разговори с учители и родители във връзка с разпространението на дезинформация сред учениците и техните семейства, свързана с категорично неверни твърдения за принудително отнемане на деца, съобщиха от ведомството:

МОН не може да допусне училищата да бъдат обект на такава атака, чиято цел е създаване на напрежение и внушаване на страхове. В същото време можем да го считаме и за целенасочена атака към една от най-важните задачи пред образователната система и усилията на цялата общност – всяко дете да посещава училище.

Призоваваме при съмнения и притеснения родителите да се обръщат за информация и съдействие към институциите – училище, регионално управление на образованието, структури на МТСП и МВР.

МОН е сигнализирало компетентните органи за получените сигнали за организирани акции по отписване на ученици от училища.

Коментари

Задължително поле