Кремъл готви отговор на мерките срещу Калининград

Русия предвижда различни ходове, включително икономически

Вилнюс настоява, че анклавът остава достъпен

Москва иска още веднъж да “претегли всичко”

В Москва се обсъждат конкретни мерки в отговор на забраната на Литва за железопътен транзит на стоки, предмет на санкциите на ЕС. Това заяви говорителят на президента на Русия Владимир Путин, Дмитрий Песков, на пресконференция в руската столица.

Приетите от Европейския съюз незаконни санкции са абсолютно неприложими в тази ситуация, а прилагането на тези санкции за транзит до Калининград противоречи на основните документи, настоя говорителят на Путин Дмитрий Песков.

“Обсъждат се конкретни мерки. Говорихме за това. В случая сме убедени, че приетите от Европейския съюз незаконни санкции са абсолютно неприложими в тази ситуация, а прилагането на тези санкции за транзит до Калининград противоречи на основните документи”, каза той.

Песков допълни, че е възможно Москва да предприеме различни мерки, включително икономически, срещу Литва и ЕС.
Според него руската позиция ще бъде изразена официално след като Кремъл “претегли всичко”.

Изявлението му бе предшествано от официално такова на говорителят на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, която посочи че Москва е предприела всички официални постъпки на протест.

“И на Литва, и на ЕС беше заявено чрез дипломатическите им мисии в Москва, че подобни действия са недопустими и че предприетите стъпки трябва да бъдат променени и ситуацията да се върне към легитимен курс. Ако това не бъде направено, тогава, разбира се, и това беше подчертано на всички нива в Москва, ответните действия ще бъдат неизбежни”, предупреди Захарова.

Официалните изявления от Русия дойдоха в отговор на обявените от властите в Литва в началото на седмицата ограничителни мерки за достъп на стоки и товари през нейна територия до руския анклав Калининград и заявената от страна на ЕС и САЩ подкрепа за тази мярка.

Според официалната позиция на Вилнюс Литва не е наложила едностранни ограничения - забраната е предвидена от следващия пакет от санкции на ЕС във връзка с руската инвазия в Украйна.

“Пътници и стоки, които не са обект на санкционния режим на ЕС, продължават да се превозват през територията на Литва до и от Калининградска област. Литва не е наложила никакви едностранни, индивидуални или допълнителни ограничения за този транзит”, се казва в изявление на литовското външно министерство.

Министерството на икономическото развитие на Калининградска област на Русия публикува и списък със стоки, които поради ограничения вече не могат да влизат в региона през територията на Литва. В документа има 66 страници. Включва, наред с други неща, автомобили (с изключение на линейки) на стойност над 50 000 евро, мотоциклети и резервни части за тях.

Ограниченията включват домакински уреди над 750 евро, луксозни вещи, както и хайвер, парфюми, спортно оборудване за билярд, боулинг, голф и музикални инструменти на стойност над 1000 евро за брой. Всички тези стоки са в санкционните списъци на Европейския съюз.

Площадът пред мисията бе преименуван след референдум

Посолството на САЩ в Москва с адрес „на ДНР“

Градската управа на руската столица промени в сряда официалния адрес на посолството на Съединените щати в Москва, за да почете проруските сепаратисти в Украйна, като начин да осъди американската подкрепа за Киев, предаде АФП.

“Посолството на Съединените щати в Русия има нов официален адрес”, се казва в изявление на кметството на Москва.

Дипломатическата мисия сега се намира на площад Донецка народна република 1, името на една от двете сепаратистки територии на украинския Донбас, чиято независимост Русия призна през февруари, точно преди да атакува Украйна. Това име бе дадено досега на кръстовище, граничещо с посолството. Имената на улиците около дипломатическата мисия не се променят.

Този нов официален адрес е избран след онлайн гласуване, организирано от московските власти и в което са участвали 278 684 души, според прессъобщението на кметството. През 2018 г. част от алеята покрай руското посолство във Вашингтон беше наречена “Борис Немцов Плаза”, руски противник, убит през 2015 г. точно до Кремъл, припомнят международните наблюдатели.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа