Кризата прекрои пазара на труда във Варна

На работа са постъпили 768 клиенти на бюрата по труда, а 147 от тях са били над 55 г., а 111 – до 29 г. 

Търсят най-много кадри за държавното управление

Предизвиканата от пандемията криза прекрои пазара на труда във Варненска област. Това сочат данните на Регионалната служба по заетостта за октомври. Според тях от обявените в бюрата по труда общо 652 вакантни места най-много са били те в сферата на държавното управление - 111. На второ място със 102 оферти се нарежда търговията, следвана от преработващата промишленост - 90, а хотелите и ресторантите са чак на четвърта позиция с 66 предложения.

Година по-рано последният бранш заемаше второ място в класацията, а най-голямо бе търсенето на кадри за търговията. Спадът на офертите за работа е естествен резултат от затварянето на заведения, малки магазинчета или намаляването на персонала заради наложените ограничения, коментират заети в бранша. Тази година предсрочно спряха работа и сезонни хотели, които преди работеха до края на годината. В градските се стягат за фирмени тържества. Те обаче ще са камерни. Заради страха от заразяване и изискването за зелен сертификат почти няма резервации за Нова година, което игнорира нуждата от допълнително наемане на хора.

Въпреки промените в търсенето безработицата в региона за година се е стопила сериозно. През октомври 2020 г. нивото й е било 5,3%, а сега - 3%. Същото важи и за Варна, където спадът е двоен до 2%, отчитат от РСЗ. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони