Криза за дърва, гърци и румънци ги изкупуват Кубикът на места мина 100 лева, стотици чакат в списъци

Криза за дърва за огрев се заформя в Пиринско, Монтанско и Шуменско, показват проверки на кореспондентите на “Труд”. В Благоевградско, където няма топлофикация и хората масово се отопляват с дърва и въглища, складовете са празни, а търговците правят дълги списъци за заявени количества. Заради дефицита цените минават 100 лева за кубик. Горски са категорични, че подобни стойности са спекула, тъй като при тях, ако се запише човек за добив, плаща от 34 до 45 лева за кубик.

“В Пиринско дефицитът е заради големите количества, които местни предприемачи продават в Гърция. Там цената на кубик върви от 90 до 100 евро за кубик.

Дърва за огрев в Монтанско също няма, хората търсят, но складовете са празни. Суровината заминава за Румъния, където плащат повече, коментират ситуацията потърпевши от Северозапада.

Търговците от северната ни съседка плащат цени, непосилни за българските фирми, коментира Пламен Владиславов, управител на фирма за търговия с дърва в Монтана. Заради липсата на дърва за огрев в района през последните месеци бракониерството процъфтява. Каруци с нелегален материал продават цепеници от всякакъв вид и калибър на по-ниски цени.

В Шуменско също има криза за дърва, която търговци обясняват със започналото търсене “в последния момент”. До седмица се чака от заявката до доставката.

“Много трудно отговаряме на интереса”, обясняват продавачи от борсите в града. По думите им идват и хора от съседните Нови пазар и Велики Преслав, както и от околните села. Хората се жалват, че им обещали дърва, а не получили нищо и затова търсят в областния център. Собственик на фирма признава, че има списък от над 200 души, които чакат за габър, бук и дъб.

Цената на фигурата /0,6 кубика/ нацепен и нарязан дъб е 70-75 лв., кубик се движи по различните борси между 95 и 110 лв., а тонът е 160 лв. В цената влиза и транспорта в града.

В cклaдoвe нa пpeдпpиятия и фиpми цeнaтa нa дъpвaтa зa oгpeв във Великотърновска област “въpви” мeждy 70 и 90 лева зa кyбик. Зa мeтpoви дъpвeтa пpoдaжбитe ca cpeднo пo 70 лв. кyбика, зa нapязaни – 75 лв. и зa нaцeпeни – 85 лв. След застудяването търговци са вдигнали цената на 90 лева, като в нея включват доставката на място.

“Кубикът при нас върви по 30 лева. Отделно се плаща са транспорт от 10 до 12-15 лева в зависимост от разстоянието. Хората обаче вече са запасени”, обобщава Атанас Атанасов, кмет на Твърдица, Сливенско, където има много общински гори.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. naistina bg narod e tip iprost takiv beh i az no izceznah ot bg sega sim si dobre

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.