Кримиспец стана поп и рок певец

Пловдивчанинът Илко Василев ще се вихри на сцената на НДК

Песен в изпълнение на дългогодишен криминален репортер от национален ежедневник е сред фаворитите в Конкурса за избиране на нов български поп и рок хит “София 2017”. Авторитетно жури селектира парчето “Любовта е една” на атрактивния пловдивчанин Илко Василев за финала в зала 1 на НДК, като галаконцертът с участието на още 12 изпълнители и групи, организиран от Столична община и Сдружение “Спринт Продакшън”, ще се проведе на 18 септември (понеделник).

“Любовта е една” вече звучи в ефира на БНР, Дарик и БГ-Радио, а финалът ще бъде заснет от БНТ. Предстоящото седмо издание на конкурса е в подкрепа на националната благотворителна кампания “Нека бъдем по-добри” за изграждане на Център за лечение и рехабилитация на хора, пострадали при инциденти и в състояние на така наречената будна кома, съобщиха организаторите (https://www.sofiasong.bg).

Певецът с чувствения тембър е и автор на по-голямата част от текста. “Композиторът Ефтим Чакъров ми изпрати два стиха, които буквално ме зашеметиха. От тях тръгна и идеята. А демото и аранжиментът ме грабнаха още от първия тон”, сподели пловдивчанинът Илко Василев. Дни по-късно в студиото на Ефтим Чакъров в Асеновград парчето в приятен мелодичен стил с рок елементи е почти завършено. Самият Ефтим Чакъров е роден в Асеновград и завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ - Пловдив), специализирайки композиция при проф. Иван Спасов и при проф. Божидар Абрашев.

В звукозаписното си студио създава също фонова музика за търговски обекти, филмова и етно музика, детски песни. Работил е с Маргарита Хранова, Тони Димитрова, Стефан Илчев, Рени, Мария Игнатова, Райна, Нора Караиванова, Ана-Мария, Георги Дюлгеров, Стефан Митров, Наско от БТР и др. Удостояван е с награди от национални конкурси и фестивали за песни. С идея за текста на “Любовта е една” помага и певицата Милена Коста, която записва и женските беквокали. “Истинско забавление с точните хора в приятна атмосфера - това за нас се оказа правилния подход”, спомня си процеса на работа върху песента Илко Василев, чиято биография пък е разнообразна като класическо либрето.

Между 2008 и 2012 година Илко Василев е криминален репортер в пловдивската притурка на вестник “24 часа”, но след закриването на регионалното издание заменя делника си на разследващ журналист с професията на певец.

“Никога не скучая, затова понякога заниманията ми изглеждат крайни”, усмихва се Илко Василев. Едновременно с писането на статии и отразяването на криминални новини от мястото на събитията, той завършва бакалавърската специалност “Джаз и поп изпълнителско изкуство” в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, откъдето е и първата му диплома за висше образование по “Българска филология”. Следва магистратура по музикална педагогика. В момента е докторант по вокална техника, а от есента стартира певческа школа.

На 5-годишна възраст Илко Василев започва да свири на цигулка. Като тийнейджър заменя инструмента и солфежа със занимания по бокс. Музиката и спортът са неразривно свързани за изпълнителя от Пловдив, който не пропусна и ден, без да влезе в залата за фитнес. Впоследствие Илко Василев открива своята истинска страст - пеенето.

Ученик е на именити изпълнители - на тенора Борислав Вълчанов, на джаз-певеца Петър Салчев, на баритона Иван Кабамитов, а в Пловдивския университет - на проф. Сребра Михалева и Майя Бошева. Като вокален изпълнител Илко Василев се изявява в стиловете поп, рок, джаз и аренби. Авторските му песни са в поп жанра, като освен на български, има и на английски език.

Притежава богат опит като певец в пиано барове, на клубни сцени и по корпоративни партита. Илко Василев е бил един от солистите на джаз-формация “Биг Бенд Пловдив” с диригент Николай Гешев. В артистичната си кариера има многобройни награди и участия в конкурси и фестивали. Един от призовете му е присъден в конкурса на БНР “Златна пролет” за нова поп и рок песен през 2002 г. - в него парчето “Искам” е удостоено със специалната награда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица