Кристиян Керн: Няма да позволим да бъдем заплашвани от Турция, ние решаваме кой да влиза в Австрия

Кристиан Керн

Австрия е длъжна сама да изпълнява задълженията си и няма да позволи да бъде заплашвана от страна на Турция. Това каза австрийският канцлер Кристиян Керн при изпращането на новата група войници, които помагат при охраната на границата от нелегална миграция в района на Bruknojdorf, предаде БГНЕС.

За нас е особено важно Австрия сама да защитава границите си и сама да решава, кой може да влиза в страната. Влизането в страната не може да става чрез трафиканти на хора, каза още Керн и добави: Приносът на армията в това отношение е отличен. Много е важно да бъдем бдителни, защото т.нар. балкански маршрут не е напълно затворен. Освен това за всички е ясно, че причините за миграцията ще бъдат голямо предизвикателство през следващите години. Поради тази причина сами трябва да се подготвим, подчерта канцлерът.

Австрийският министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил съобщи, че всеки ден по "балканският маршрут" минават по 250-300 души към Централна Европа. Австрийската армия е в състояние да защитава държавните си граници, но Европейският съюз, поради събитията в Турция, трябва да постигне споразумение за обща защита на външните граници, каза още министърът.

"Вече няма да бъде възможно една държава сама да защитава границите си, както това стана през изминалата година", предупреди Доскоцил и съобщи, че ще има среща на министрите на отбраната и на вътрешните работи от Централна Европа, на която ще бъде взето решение кои граници да бъдат защитавани.

Преди три дни Ханс Петер Доскоцил открито заяви, че "държавите от Централна Европа взимат нещата в свои ръце" в борбата срещу нелегалната миграция. Вчера австрийската армия получи нови уреди за нощно виждане "Mini", които ще заместят досегашния модел "Lusi".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа