Хубчев сменя половината отбор срещу Кипър

На 16 ноември 2018 г. да почерпят

Тереза Мей: Вярвам, че курсът, която съм поела, е правилният за нашата страна

Митко от „Фермата“ разказа шокиращи детайли за мутренското си минало

Цветан Цветанов: Системната политическа атака на БСП към нас е изградена с фалшиви новини

Технология запазва косата при химиотерапия Лекувани са над 100 000 пациенти в 35 различни държави

Родители алармират: Охранител на училищен автобус обижда и бие деца

САЩ може да изгубят война срещу Русия Иран и КНДР са новите заплахи

Свалят цените на горивата с нови мерки Фирмите от сектора ще продължат да работят с минимална печалба

Бутонът за бдителност във влака-убиец на Хитрино бил включен

Тайните на ръката – хиромантия Купи утре заедно с „Труд“ само за 14.90 лв. уникалната книга

Премиерите Борисов и Ципрас дискутираха проекти в секторите транспорт и енергетика

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 16 ноември 2018

До 5 г. затвор за тормоз вкъщи И роза върху колата можела да доведе до убийство или самоубийство

Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Кристо издига „Мастаба“ в лондонския Хайд парк Инсталация от 7506 цветни варела ще се носи по водите на езерото Сърпентайн (ИНФОГРАФИКА)

Христо Явашев-Кристо

Изложба събира рисунки и скулптури от последните 50 години

На 18 юни Христо Явашев-Кристо ще постави своя скулптура в лондонския Хайд парк. “Мастаба” е първата голяма творба на открито във Великобритания на световноизвестния художникът от български произход. Тя ще бъде инсталирана в изкуственото езеро Сърпентайн зад двореца Кенсингтън и ще се носи по водата. Творбата ще е част от ретроспективна изложба на галерия “Сърпентайн”, включваща рисунки, скулптури и снимки от последните 50 години от живота на Кристо и неговата вече покойна спътница Жан-Клод.

Мастабата ще бъде изградена от 7506 шарени варела, инсталирани на платформа от пластмасови кубове. Тя ще тежи 500 тона, ще струва около 4,2 млн. долара и ще се финансира изцяло от художника.

Кристо отдавна проявява интерес към мастабите – това са гробници с трапецовидна форма, характерни за Месопотамия. През 1975 г. той вече е проектирал мастаба в Тексас, САЩ и е в процес на работа върху в Абу Даби, която според художника ще е най-голямата структура на изкуството в света. Тя ще се издига насред пясъците и ще бъде в оранжев цвят, докато скулптурата в Лондон ще съдържа цветовете на британския флаг – синьо, червено и бяло, а също така и лилаво. Както обяснява Кристо, “лилавото е много кралски цвят”.

През 2016 г. мастаба в умален размер (дължина 17 метра и широчина 9 метра) бе изградена в Музея за модерно и съвременно изквуство “Фондация Магт” (Fondation Maeght) близо до Ница, Франция.

Последният известен проект на Кристо беше от 2016 година – “Плаващите кейове” в Италия. Те свързаха италианския град Сулцано, на брега на северното италианско езеро Изео, с големия остров Монте Изола. Инсталацията предизвика огромен интерес – бе посетена от над 1,5 млн. души и се превърна в най-посещаваното културно събитие в Италия за годината.

23-100

 

Проект за 340 млн. долара

Абу Даби чака най-голямата скулптура от варели в света

Инсталацията трябва да бъде изградена от 410 000 оранжеви варела в пустинята в Абу Даби.
Инсталацията трябва да бъде изградена от 410 000 оранжеви варела в пустинята в Абу Даби.

Идеята за инсталация от варели – древна форма, която да се впише в различни пространства, Кристо и вече покойната му съпруга му Жан-Клод разработват още от края на 60-те години. През 1977 г. Кристо реализира подготвителните рисунки за мащабния проект “Мастаба”, замислен като най-голямата скулптура от варели в света и единствената перманентна работа на артиста.

Тя трябва да бъде висока 150 метра. Проектът все още очаква финансиране и необходимите разрешения за осъществяването му. Кристо предвижда “Мастаба” да бъде изградена от 410 000 цветни нефтени варела. Тя трябва да се издигне в пустинята Ал Гарбия, на 160 км от град Абу Даби.

Според предварителните разчети проектът “Мастаба” се оценява на 340 млн. долара, като Кристо твърди, че финансирането ще е смесено – независимо, от продажбата на собствени творби, и от инвеститори. Очаква се, че конструирането ще отнеме около 30 месеца.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Барел /с ударение на буквичката а/е наименование на измервателни единици в Англия и в САЩ за обем. Обикновенно е обем за нефт. Означава варел,бъчва,буре на английски език. Но варел и барел на български език са две различни неща. Обичайната вместимост на 1 барел е 159 литра,а един стандартен нефтен варел е 220 литра.

  2. И кой се възхищава на една огромна купчина варели? Сигурно съм невежа в изкуството, но предпочитам да гледам водата,бреговете , моста , вместо тази глупост.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.