Крият оборота със софтуер

Снимка: Архив

Затвориха 10 обекта за фалшиви касови бележки

Искат 15 евро на месец за управление на продажбите

Фалшиви касови бележки са най-разпространеният трик за укриване на оборот от търговците. При проверките на НАП в зимните курорти вече са запечатани за срок до един месец десетина обекта - магазини и заведения, научи “Труд”. Като в абсолютни всички случаи фирмите са използвали софтуер за управление на продажбите, чрез който са укривали оборота.

Използва се специален софтуер, който позволява на продавача след като въведе данните на продажбата да направи избор - да принтира истинска касова бележка и сумата да остане във фискалната памет на касовия апарат, или да отпечата и даде на клиента фалшива бележка от принтер, който не отчита оборота.

Именно заради тези случаи беше променена наредбата за отчитане на оборотите и всички регистрирани по ДДС фирми до края на март трябва да използват софтуер за управление на продажбите, който е одобрен от НАП. Като целта е след въвеждане на данните за продажбата автоматично да се отпечатва касова бележка и оборотът да се отчита.

На пазара вече има одобрени софтуерни продукти, които се предлагат на търговците на цена от 14-15 евро на месец. Всяка фирма трябва да се свърже с производителя на касовия й апарат за да уточнят налага ли се смяна на касовия апарат и използвания софтуер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес