Кръвни изследвания за пътуващите ще обсъдят министрите на туризма от ЕС

Нови правила в туристическия бранш ще прилага занапред Гърция, поне докато бъде открита ваксина срещу COVID-19, стана ясно от изказване на министъра на туризма Харис Теохарис.

Днес министрите на туризма на ЕС ще обсъдят новата рамка на промени, които трябва да бъдат приложени, за да се рестартира отрасъла, както и предотвратяване на втора вълна от пандемия. В дневният ред на разговорите освен температурата, която ще се отчита на пътуващите, както и „сертификат за COVID 19“, които се смятат за предпазна мярка, ще бъде обсъдено и правене на кръвни тестове на туристите преди пътуване в друга държава.

„Ще настояваме за общо споразумение в ЕС. Нуждаем се от нови правила, за да може да позволим на хората да се придвижват от една държава в друга, от сушата, морето или въздуха. Временни правила, които ще имат смисъл. Например, полети с 10 души в самолетите изглежда една добра мярка, тъй като няма полети към момента" , коментира министър Теохарис.

Туризмът е сектор, в който работят 75 милиона души в Европа. 20% от приходите на Гърция зависят от този сектор.

„Когато мерките се отпуснат, ще отнеме един месец, за да подготвим хотелите за възобновяване на туризма. Туристическите агенции чакат и се надяваме, че ще намерим правила, които ще позволят на туристите и гостите на Гърция да я посетят. Трябва да има баланс и да помислим внимателно какво ще направим, за да постигнем възможно най-добрия резултат “, каза още министър Теохарис.

Припомняме, че Emirates започна кръвни изследвания на пътници преди редовните полети. Според компанията, първите кръвни изследвания са извършени на международното летище Дубай, на пътници с полет до Тунис. Тестовете са направени от Дубайската служба за обществено здраве, а резултатите готови за десет минути.

Etihad Airways, със седалище в Обединените арабски емирства, обяви, че в края на април ще направи тестове за самопроверка в офисите си на летище в Абу Даби. Специалното оборудване ще отчита температурата, сърдечна честота и кислород, информирайки пътниците дали имат първи и подозрителни симптоми на заболяването.

След избухването на епидемията в глобален мащаб авиокомпании по целия свят остават в неизвестност, кога ще възстановят полети, докато летищата в много страни са затворени за полети от чужбина. От Международната асоциация за въздушен транспорт изчислява, че пандемията ще доведе до загуби от 314 милиарда долара през 2020 г. - 55% спад в сравнение с приходите от 2019 г., като хоризонтът на тази криза остава неизвестен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа